Meny

Dette er varseltegnene på diabetes type 2

SYMPTOMER PÅ DIABETES TYPE 2: Økt tørste og vannlating kan være merkbart ved svært uttalte tilfelle

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diabetes type 2 kan være vanskelig å oppdage. Mange merker ikke at de har sykdommen, og går derfor lenge uten å få behandling.

Liste med symptomer

 • Ikke alle får symptomer på diabetes, og det første tegnet kan være en unormal blodprøve.
 • Tisser hyppigere og mer – Dette skjer fordi sukker som skilles ut i urinen, binder vann og tar det med seg ut.
 • Tørster – Når du tisser så mye, blir du tørst.
 • Blir sulten og slapp
 • Går ned i vekt – Fordi kroppen ikke kan bruke sukkeret i blodet, begynner den å forbrenne fett i stedet.

Ved ubehandlet diabetes over tid og forverring:

 • Tåkesyn
 • Soppinfeksjon i munnen, langs fuktige hudfolder eller i soppinfeksjon i skjeden hvis du er kvinne.
 • Sår som ikke gror normalt

Symptomer som tyder på at blodsukkeret er blitt svært høyt:

 • Ørhet og svimmelhet
 • Kvalme
 • Forvirring og bevisstløshet

Kilde: Helsebiblioteket.no

Diabetes type 2 kalles gjerne en «livsstilssykdom». Diabetes type 2 er en kronisk sykdom som oftest oppstår hos voksne mennesker, men stadig flere yngre blir også rammet.

Les også: Lange blunder på dagtid kan være tegn på diabetes

Risiko for å få diabetes

Risikoen for å få diabetes type 2 øker ved overvekt, usunt kosthold, inaktivitet og røyking. Arv er en viktig faktor – dersom man har foreldre som har diabetes type 2, er sannsynligheten større for at man vil få det selv i løpet av livet.

– Det er ikke slik at alle som har diabetes type 2 i nær familie får det selv, men det er en betydelig forøket sjanse for å få det, sier Trond Geir Jenssen.

Jenssen er overlege ved Nyreseksjonen ved Oslo universitetssykehus, og professor ved universitetet i Tromsø.

Symptomer på diabetes type 2

Mange som har diabetes type 2 vil ikke merke noe til symptomer, da de ofte er utydelige og vanskelige å oppdage.

– Vanlige symptomer er tretthet og slapphet, noe som viser seg tydelig ved diabetes type 1 hvor man i tillegg merker tørste og hyppig vannlating, men som ofte er mindre uttalt ved diabetes type 2, sier Jenssen.

OVERLEGE OG PROFESSOR: Trond Geir Jenssen Foto: Privat

– Sykdommen utvikler seg svært langsomt og smygende, og alt i alt betyr dette at de fleste som får stilt diagnosen, ikke har kjent noe som helst av symptomer eller sykdomstegn. Økt tørste, vannlating og eventuelt vekttap vil være merkbart i svært uttalte tilfeller med veldig høyt blodsukker, sier Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege.

Les også: Bivirkninger ved anabole steroider

​Symptomene på diabetes type 2 kan være utydelige og vanskelige å oppdage. På et tidlig stadium gir diabetes type 2 få eller ingen symptomer.
Går du lenge med sykdommen før den blir påvist, vil du sannsynligvis føle deg slapp og sliten, og kanskje unormalt tørst. Noen går i årevis uten at sykdommen blir oppdaget, og hos noen går det så langt at diabetes type 2 blir oppdaget først ved innleggelse for hjerteinfarkt eller ved redusert syn som følge av skade på øynene.

Les også: Tegnene på lavt testosteron

Diabetes type 2 forbindes med overvekt

De fleste som har diabetes type 2 er overvektige – det er en klar sammenheng mellom overvekt og diabetes type 2, ifølge Barexstein.

– Man «blir» ikke overvektig av å få diabetes type 2. Det er heller omvendt, overvekt øker sannsynligheten for å få diabetes 2 i betydelig grad.

Noen trenger mye kostholdsveiledning, mens andre setter seg grundig inn i det selv. Barexstein mener at begge deler er lurt.

– Diabetes 2 kan som hovedregel faktisk reguleres perfekt og ned til normale blodsukkerverdier, slik ikke-diabetikere har, ved optimal kost. Kosten som anbefales for diabetikere er den samme som anbefales generelt for alle mennesker, for optimal helse, sier han.

ALLMENNLEGE: Brynjulf Barexstein Foto: Privat

Les også: Forstørrede bryster hos menn

Hvor mange har diabetes type 2?

Omtrent 200 000 nordmenn har diabetes type 2, mens 28 000 har diabetes type 1. Det er også et stort antall som ikke vet at de har diabetes type 2, da det ofte gir lite symptomer.

– Undersøkelser viser at det er svært mange som ikke vet at de har diabetes type 2. Sannsynligvis er det mellom 75-100 000 personer, noe som er ganske mye, sier Jenssen.

Les også: Struma

Komplikasjoner

Noen går i årevis uten at sykdommen blir oppdaget, og for enkelte går det så langt at de for eksempel blir innlagt på sykehus for hjerteinfarkt.

– Dårlig syn er en langtidskomplikasjon på grunn av diabetisk øyeskade, som kan oppstå dersom man ikke får behandlet sin diabetes optimalt, og dermed går rundt med permanent forhøyet blodsukker, sier Barexstein.

– Alle som er over 50 år og har diabetes i nærmeste slekt, bør sjekke sin diabetesstatus. Jeg vil anbefale å ta en Findrisc-testen, og dersom man scorer høyt bør man oppsøke lege, sier Jenssen.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Saken er først publisert på Lommelegen.

Helse og livsstil
Populært