Meny

Forskning: – Kvinner husker bedre enn menn midt i livet

OVERGANGSALDER OG HUKOMMELSE: Amerikanske forskere knytter lavere nivå av kvinnelig kjønnshormon til dårligere hukommelse etter overgangsalderen. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Middelaldrende kvinner har bedre hukommelse enn menn i samme alder, men hukommelsen blir dårligere i forbindelse med overgangsalderen, ifølge ny studie. 

Enten det gjelder å huske hendelser, ansikter eller lister gjør kvinner i middelalderen det bedre i hukommelsestester enn menn i samme alder, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Menopause.

Etter overgangsalderen svekkes imidlertid kvinners hukommelse, og kjønnsforskjellene når det gjaldt hukommelse ble mindre da kvinnene hadde vært gjennom menopause.

Spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer Britt-Ingjerd Nesheim. Foto: Privat

– Forskerne bak studien er ikke de første som har funnet at kvinner har bedre resultater enn menn på hukommelsestester, sier Britt-Ingjerd Nesheim, som er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, til ABC Nyheter.

– Det som er nytt, er at hos kvinner er forandringene i hukommelse mer knyttet til menopause enn til alder, fortsetter professor Nesheim.

– Fordi kvinner har større risiko for svekket hukommelse og demens sammenlignet med menn, er det viktig at vi forbedrer vår forståelse av kjønnsforskjeller knyttet til kognitiv aldring, sier Harvard-professor og forsker bak studien Jill Goldstein til Daily Express.

Les også:   7 tips til en bedre overgangsalder

Hukommelsen knyttes til hormon

Studien inkluderte 212 kvinner og menn i alderen 45-55 år. Alle gikk gjennom kliniske og kognitive tester. Forskerne sjekket også deres hormonstatus og hvorvidt kvinnene hadde vært gjennom overgangsalderen.

Det amerikanske forskerteamet fant ut at nivået av det kvinnelige kjønnshormonet østradiol, en type østrogen, kunne knyttes til kvinnenes evne til å huske.

– Kvinner før menopause gjorde det best i hukommelsestestene, deretter kom kvinner midt i menopausen, deretter kvinner etter menopause, men også disse gjorde det litt bedre enn mennene. De fant også at kvinnene med høyest østrogenkonsentrasjon i blod gjorde det best, sier professor Nesheim.

Ifølge forskerne styrker hormonet «kretser» i hjernen som er koblet til minnet, skriver Daily Mail. Og resultatene viser at høyere nivå av østradiol kan knyttes til bedre resultater i flere av testene.

Les også: – Høyere risiko for høyt blodtrykk hos kvinner med PMS

Ønsker å kunne forutsi demens

Klager på hukommelsestap og såkalt «brain fog» (hjernetåke) har man tidligere trodd skyldtes stress på arbeidsplassen eller det å sjonglere flere livsroller. Forskerne bak studien mener at kvinners opplevelser av glemsomhet og forvirring i overgangsalderen kan knyttes det fallende hormonnivået.

– «Brain fog» og klager på hukommelsesproblemer bør tas på alvor. Denne studien og andre har vist at disse klagene har sammenheng med hukommelsessvikt, sier direktør for The North American Menopause Society (NAMS) Dr. JoAnn Pinkerton i en pressemelding.

Forskerne håper de etter hvert kan forstå mer om utviklingen av hukommelsen som skjer midt i livet.

– I fremtiden håper vi å forstå hvilke hukommelsesendringer tidlig i middelalderen som er assosiert med sunn aldring, og hvilke endringer som kan være tidlige tegn på Alzheimers sykdom og tap av hukommelse senere i livet, sier Goldstein til Daily Express.

Les også:

Studie: Tidlig overgangsalder kan fremskynde kvinners aldring

Sjekk om du er i faresonen for å komme i tidlig overgangsalder

Overgangsalder: Symptomer og gode råd mot plagene

Helse og livsstil
Populært