Meny

Færre må fjerne puppen

Brystbevarende behandling gir minst like god overlevelse som å fjerne brystet, viser nye studier. Foto: Ryan Remiorz / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

82 prosent av alle brystkreftpasienter med små svulster får nå beholde brystet. I fjor fikk 240 flere kvinner beholde brystet sammenlignet med året før.

– Dette er en veldig gledelig utvikling, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NTB.

På landsbasis får nå 82 prosent av kvinnene tilbud om brystbevarende behandling dersom svulsten er mindre enn 3 cm i diameter. I 2014 lå denne andelen på 75 prosent, viser en ny kvalitetsrapport om brystkreft.

Rapporten blir publisert mandag sammen med 53 andre kvalitetsrapporter fra Nasjonalt servicesenter for medisinske kvalitetsregistre.

– Kunnskapen fra de nasjonale medisinske kvalitetsregistrene bidrar til å forebygge uønsket variasjon og forbedrer kvaliteten i spesialisthelsetjenesten, sier Høie.

Les også:  Facebook får kritikk etter fjerning av brystkreft-video

Varierer mellom sykehus

Studier viser at brystbevarende behandling gir minst like god overlevelse som å fjerne brystet. I tillegg gir det et mer gunstig kosmetisk resultat, og det er mindre ressurskrevende enn å rekonstruere et bryst.

Bjørn Naume, leder av Kvalitetsregisteret for brystkreft, sier de fleste av landets sykehus nå har nådd målet om at minst 70 prosent av pasientene skal få brystbevarende behandling, og at flere sykehus er på vei eller har nådd målet om 80 prosent.

Flest brystbevarende operasjoner utføres ved Nordlandssykehuset i Bodø, Helse Møre og Romsdal i Molde og Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

Færrest gjøres ved Helse-Fonna i Haugesund, Sykehuset Innlandet på Hamar og Sykehus Østfold i Fredrikstad.

Les også:   Kan se tegn på brystkreft seks år før diagnose

Naume sier det kan være krevende for sykehus med få brystkreftoperasjoner å følge utviklingen innen operasjonsteknikker.

– Dette jobber vi fortsatt med å utjevne, sier han.

For få rekonstruksjoner

Naume understreker at ikke alle kvinner kan beholde brystet. Ved arvelig brystkreft, ved store eller flere svulster i brystet, eller når pasienten ikke kan få strålebehandling i etterkant av operasjonen, må brystet som oftest fjernes.

Les også:   – Kvinner med brystkreft som er fysisk aktive, har lavere dødsrisiko

Et nasjonalt mål for dem som må fjerne brystet, er at de skal få tilbud om oppbygging av et nytt bryst samtidig som det syke brystet fjernes, såkalt primære rekonstruksjoner.

– Vi ser at det er stor variasjon i antall primære rekonstruksjoner i Norge. Flere store sykehus har overraskende få primære rekonstruksjoner. I kommende årsrapporter må vi ha fokus på dette, og finne ut av hva det skyldes, sier Naume. (©NTB)

Helse og livsstil
Populært