Meny

Derfor må du ta deg for dersom du tar en «Bambi på isen»

Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– «Noe» er jo nødt til å treffe bakken, og de færreste har tid til å planlegge fallet, forteller seksjonsoverlege ved Akershus Universitetssykehus.

Idrettsbiologens tips

– Bredere benstilling

– Svikt i knærne

– Hendene fri

– Noe fremoverbøyd

– Bestemte skritt

– Hele fotsålen i bakken

– Kort ned steglengden

Med vinterkulda har den lunefulle isen gjort sin inntreden på fortau og gater. Vinteren er høytid for både knall og fall, noe som daglig merkes på antallet pasienter med bruddskader hos legevaktene.

Ola-Lars Hammer er seksjonsoverlege ved ortopedisk akuttpoliklinikk på Akershus Universitetssykehus. Han kan fortelle at det ikke er uvanlig at de ser en tredobling av skader på glatte dager.

– Det er særlig ved væromslag at folk blir overrasket og da får vi gjerne topper. Skadene er ofte håndledds- og ankelbrudd, men det er mange andre brudd i armer og ben også. De fleste knekker heldigvis ingenting, men får kun juling og forstuing når de faller, sier Hammer til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under)

Bredere benstilling, bestemte skritt og hele fotsålen i bakken er blant idrettsbiolog Mari Ouroms tips til du skal ut på glattisen. Foto: Colourbox

Pingvingange og kortere steglengde

Det er et gammelt ordtak som sier «Bedre føre vàr enn etter snar», og det er flere forbehold du kan ta for å unngå å bli en del av skadestatistikken før du legger i vei over glatt underlag.

Idrettsbiolog Mari Ourom mener at du først og fremst bør bruke brodder under skoene, og at det fungerer like godt på gammel som ung.

– Bruk sko med litt myk gummi og grove spor, aller helst brodder, fortalte Ourom i et tidligere intervju med ABC Nyheter.

Hva gjelder selve ganglaget, råder hun til å benytte en bredere beinstilling enn den du har til vanlig for å gjøre understøttelsesflaten større. Steglengden bør være kortere enn normalt, skrittene bestemte og du bør sette hele fotsålen i bakken for hvert steg.

– Når det gjelder løping så anbefales kortere steglengde og hyppigere frekvens. Unngå krappe svinger og tenkt på tyngdeoverføring (som i klassisk-gange på ski) for å unngå glipptak, forklarer idrettsbiologen.

Les også:   Sesongvarsel: Mild vinter i vente

Husk å gå med hendene fri

Dersom du er så uheldig å falle på isen, har du et bedre utgangspunkt om du har hendene fri slik at du kan ta deg for.

Ola-Lars Hammer, seksjonsoverlege ortopedisk akuttpoliklinikk. Foto: Kay Stenshjemmet

– «Noe» er jo nødt til å treffe bakken, og de færreste har tid til å planlegge fallet, forteller Ola-Lars Hammer til ABC Nyheter.

– Tar man seg ikke for med hånden, kan kreftene isteden treffe albue, skulder eller hode. Det er fullt mulig å hoppe fra et par meters høyde uten å skade seg alvorlig, men det krever litt planlegging og øvelse, noe de færreste har tid til på glattisen.

Les også:   Spreke eldre faller like mye

Kjenn etter om det gjør vondt

Etter man har falt, råder overlegen til å kjenne etter om det gjør vondt. Gjør det ikke vondt, så har man ikke skadet seg.

– Dersom det faktisk gjør vondt kan man jo prøve å bevege på og etterhvert belaste armen eller benet. Går dette bra så er det oftest snakk om en forstuing som kan være smertefull en tid. Klarer man ikke belaste noe særlig, bør man oppsøke en lege, lyder rådet fra Hammer.

– Opplever dere mange pasienter som har drøyd for lenge før de har meldt seg hos legevakten fordi de har tenkt at skaden er mindre alvorlig enn den egentlig er?

– De fleste har et fornuftig forhold til når de bør oppsøke lege. De som drøyer altfor lenge har som oftest vært beruset i skadeøyeblikket.

Les også:   Disse vinterdekkene bør du styre unna

Få bruddskader som haster

Hammer forteller at når det gjelder bruddskader, så er det faktisk få ting som virkelig haster. Dersom du kan bevege på leddet og det ikke foreligger en stor feilstilling, så er det ingenting som har gått ut av ledd.

– Er hånd og/eller fingre varme og rosa, er det ikke noe galt med blodtilførselen. Er det ingen store feilstillinger så er det ikke noe brudd som raskt må trekkes på plass heller, utdyper overlegen før han fortsetter:

– Når det gjelder de fleste mindre brudd, har du mange timer, ofte til dagen etterpå, før du faktisk MÅ gjøre noe med skaden. I mellomtiden er høyt leie, avkjøling og spjelking god førstehjelp.

Les også:    Smarttelefonen kan varsle når eldre faller

Helse og livsstil
Populært