Studie: – Tranebærkapsler hjelper ikke mot urinveisplager

Innhøsting av tranebær på en farm i Massachusetts i USA. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB scanpix
Innhøsting av tranebær på en farm i Massachusetts i USA. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Et gammel, folkelig råd mot urinveisinfeksjon har ingen effekt, konkluderer en ny studie. Amerikanske forskerne har testet ut effekten av tranebærkapsler på beboerne på pleiehjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik kan du forhindre urinveisinfeksjon

Mange kvinner sier at vannlating rett etter sex forebygger blærekatarr. Det er ikke forsket på dette, men det kan være verdt å prøve, spesielt hvis du merker at du får blærekatarr etter at du har hatt sex.

Andre livsstilsråd:

Sørge for fullstendig tømming av blæren hvis mulig. Unngå prevensjonsmidlene pessar og sæddrepende krem.

Etter overgangsalderen kan østrogenkrem i skjeden og rundt urinrørsåpningen forhindre blærekatarr. Du kan også få østrogen stikkpiller som du putter i skjeden.

Kilde: Helsenorge.no

Gjennom flere tiår har forskningen gitt motstridende svar på om tranebær kan hindre den svært vanlige infeksjonen, som spesielt plager mange kvinner.

Til tross for at mange studier som antyder en effekt av bærene er blitt trukket i tvil, har både produsenter og enkelte leger anbefalt tranebærsaft eller -kapsler mot urinveisinfeksjon.

En ny studie som torsdag ble offentliggjort i den amerikanske legeforeningens tidsskrift Journal of the American Medical Association, ga ingen holdepunkter for at tranebærene hjelper.

Studien er overbevisende, skriver tidsskriftet i en lederartikkel, og konstaterer at det er på tide å gå videre og satse på annen behandling.

Også en stor analyse fra 2012 konkluderte med at tranebær ikke hjelper mot urinveisinfeksjon.

Les også: – Unødvendig med antibiotika mot urinveisinfeksjon

Personvernpolicy