Stadig flere nordmenn rammes av tarmkreft

Hvert eneste år øker antallet nordmenn som får påvist kreft. Økningen skyldes i hovedsak at vi blir flere, og at befolkningen blir eldre. Bildet viser en prøve fra en kreftpasient.
Hvert eneste år øker antallet nordmenn som får påvist kreft. Økningen skyldes i hovedsak at vi blir flere, og at befolkningen blir eldre. Bildet viser en prøve fra en kreftpasient. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I fjor fikk 32.592 nordmenn påvist kreft, viser nye tall fra Kreftregisteret. Antallet kvinner som diagnostiseres med tarmkreft, er høyere enn noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Symptomer på tarmkreft:

  • endringer i avføringsmønstre
  • slim i avføringen
  • følelse av at tarmen ikke tømmes ordentlig ved avføring
  • luft i tarmen, følelse av å være oppblåst
  • magesmerter
  • blod i avføringen
  • vekttap
  • blodmangel (lav blodprosent og/eller lave jernlagre)

(Kilde: Kreftforeningen)

– Tarmkreft er et betydelig folkehelseproblem. Vi må ta dette problemet på alvor, sier direktør for Kreftregisteret, Giske Ursin.

Aldri før har det vært flere tilfeller av tarmkreft i Norge. 1.400 menn og 1.535 kvinner fikk påvist tykktarmskreft i Norge i fjor.

– For kvinner er dette det høyeste antallet vi noen gang har registrert, sier Ursin.

Se faktaboks for symptomer på tarmkreft

Les også: Stadig flere under 50 år får tarmkreft

– Dyreste kreftform å behandle

Det pågår i dag et pilotprosjekt på tarmkreftscreening i Norge, som har pågått i over fire år og fortsetter til 2018. Til sammen 140.000 mennesker fra Østfold, Akershus og Buskerud deltar. Nasjonalt råd for prioritering i helsevesenet anbefalte i september at et organisert screeningprogram bør settes i gang i Norge. Regjeringen vil antagelig ta stilling til dette i løpet av neste år.

Tykktarmskreft ble nylig anslått til å være den dyreste kreftformen å behandle i Norge. Tarmkreftbehandling kost er om lag 1,6 milliarder kroner per år, skriver Kreftregisteret i en pressemelding.

– Det viktigste for kreftkostnadene i Norge er innleggelser på sykehus. Kreftkostnadene kommer altså til å øke i tiden framover, selv uavhengig av de nye, dyre kreftlegemidlene, sier Ursin.

Les også: – Immunterapi er det viktigste som har skjedd på kreftfeltet det siste tiåret

Brystkreft og prostatakreft

Tykktarmskreft er den nest vanligste kreftformen som rammer norske kvinner. Brystkreft er fortsatt den vanligste kreftformen, med 3.415 tilfeller i fjor.

Blant menn er prostatakraft den kreftformen som rammer oftest. 5.061 menn fikk påvist diagnosen i fjor. Det er første gang tallet passerer 5.000 nye tilfeller, opplyser Kreftregisteret.

Videre fikk 1.564 menn i fjor påvist lungekreft. Tykktarmskreft, med 1.400 tilfeller, var den tredje mest vanlige kreftformen blant menn. Blant kvinner var lungekreft, med 1.471 tilfeller, den tredje mest vanlige kreftformen.

Les også: Stadig flere under 50 år får tarmkreft

Mer føflekkreft i sør

Føfl ekkreft er den kreft formen som har hatt den sterkeste økningen i forekomst den siste tiårsperioden, og det har aldri tidligere vært så høye rater for føflekkreft som i 2014.

I 2015 fikk 2.001 personer føflekkreft, fordelt på 1.018 menn og 983 kvinner.

Det er en klar geografisk forskjell i forekomsten av føflekkreft, hvor de sørligste fylkene har to til tre ganger så høy forekomst som de nordligste, skriver Kreftregisteret i sin rapport «Kreft i Norge 2015».

Selv om det er i aldersgruppene 80-84 år man finner de høyeste ratene av denne kreftformen, er det samtidig den nest vanligste kreftformen hos kvinner og menn i alderen 25-49 år.

Fjorårets rapport: Føflekkreft øker mest i Norge

Øker hvert år

Det ble i 2015 registrert om lag 1.000 flere krefttilfeller enn i 2014, da det ble registrert 31.651 nye tilfeller. Økningen er forholdsvis likt fordelt mellom kvinner og menn.

Hvert eneste år øker antallet nordmenn som får påvist kreft. Økningen skyldes i hovedsak at vi blir flere, og at befolkningen blir eldre, ikke først og fremst økt risiko for å få kreft.

– Likevel er det viktig å ikke bagatellisere økningen i antall personer som får kreft. Hvert eneste tilfelle representerer en person, en skjebne og en familie som blir berørt av sykdommen, sier Giske Ursin.

Les også: – Etter to måneder kjente jeg kreften begynte å smuldre bort

Personvernpolicy