Meny

– Kjøttallergi etter flåttbitt øker verden rundt

Ixodes holocyclus-flått fotografert etter at de ble plukket av koalabjørner ved et koalasykehus i New South Wales i Australia. Den lille flåtten har ikke begynt å suge blod, mens den andre trolig har holdt på et par dager. Foto: Bjørn Christian Tørrissen. bjornfree.com/galleries.html (CC BY-SA 3.0)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere verdensdeler rapporteres det om «allergi mot kjøtt fra pattedyr, utløst av flåttbitt». Fremdeles er fenomenet mest utbredt i Australia og USA.

Forbindelsen mellom flåttbitt og kjøttallergi ble påvist i 2007, og er siden bekreftet i en rekke land, melder The Guardian.

De som lider av denne formen for allergi kan oppleve en kraftig reaksjon 2-10 timer etter å ha spist rødt kjøtt. I de fleste tilfellene finner man at de har vært bitt av flått, noen ganger så mye som seks måneder tidligere.

I de fleste tilfeller er flåttbitt harmløse, men noen menneskers immunsystemer er særlig sensitive for proteiner i enkelte flåttarters spytt. De kan i sjeldne tilfeller utvikle intoleranse mot rødt kjøtt, tidvis også melkeprodukter og gelatin.

Tilfeller av kjøttallergien har blitt rapportert i Europa, Asia, Sentral-Amerika og Afrika, men den er mest utbredt, og økende, i deler av Australia og USA der flått-artene som knyttes til problemet er særlig utbredt.

Også i Sverige er det påvist flere tilfeller av kjøttallergi de siste årene, skrev forskning.no tidligere i år.

Les også: –Flåttbitt kan gi kjøttallergi

Flest tilfeller i USA og Australia

Lone Star-flåtten (Amblyomma americanum) finnes flere steder i USA, men kjøttallergi har særlig vært rapportert sørøst i landet.

I Australia er allergien knyttet til flåtten Ixodes holocyclus, som også kan forårsake lammelser ved sitt bitt.

Kjøttallergi er svært sjelden hos voksne som ikke er bitt av flått.

Forbindelsen mellom flåttbitt og kjøttallergi ble påvist i november 2007 av immunologen Sheryl van Nunen ved sykehuset Royal North Shore i Sydney. Hun sier til The Guardian at hun nå diagnostiserer en til to pasienter ukentlig.

Van Nunen fant en fellesnevner da hun ble oppsøkt av stadig flere pasienter som hadde fått en kraftig, allergisk reaksjon etter et kjøttmåltid. Samtlige hadde, på et eller annet tidspunkt i livet, også hatt en stor, lokal reaksjon på flåttbitt, skrev BBC News tidligere i år.

Alle pasientene viste seg å ha vært bitt av Ixodes holocyclus-flåtten på et eller annet tidspunkt.

Les også:  Dette mikromonsteret er vanligste årsak til allergiplager

Blir vegetarianere

Rammede reagerer ikke nødvendigvis hver gang de spiser rødt kjøtt, men i verste fall kan kjøttallergikerne oppleve den kraftige og potensielt livsfarlige allergiske reaksjonen anafylaksi.

Mange som har utviklet allergien velger å følge vegetariske eller veganske dietter.

Det er fremdeles mye forskerne ikke har forstått ved kjøttallergien, blant annet hvorfor det kun er enkelte som er disponert for å utvikle den etter flåttbitt.

«Mer enn 800 personer som bor omkring strendene nord i Sydney har utviklet den vanligvis svært sjeldne allergien mot kjøtt fra pattedyr», skrev BBC News i februar.

Det er fra før kjent at flått kan utløse livstruende allergiske reaksjoner, men kjøttallergien er særegen.

Les også: Derfor skal du ta allergisk sjokk på alvor

– 3.500 dokumenterte tilfeller

Amerikanske forskere ved Universitetet i Virginia påviste en sammenheng mellom bitt fra Lone Star-flåtten og denne formen for kjøttallergi i 2011, skrev nettstedet Allergic Living i sommer. Eksperten Scott Commins uttalte til nettstedet at det er 3.500 dokumenterte tilfeller av allergi mot rødt kjøtt i USA, men at flere trolig er berørt. Det er særlig sørøstlige delstater, der Lone Star-flåtten har sitt habitat, som har vært rammet, men flåtten later til å være i ferd med å spre seg.

Helse og livsstil
Populært