Studier: Passiv røyking et stort problem

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye tall viser at 6 prosent av ikke-røykerne er utsatt for passiv røyking hjemme. Fedre som røykte før mor ble gravid, kan gjøre barna utsatt for astma senere i livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er både overraskende og skremmende, sier lege Anne Kristin Møller Fell ved Sykehuset Telemark i Skien.

Hun leder en studie som er gjennomført blant telemarkinger mellom 16 og 50 år. Av totalt 8.346 ikke-røykere var det 504 som svarte at de er utsatt for passiv røyking hjemme, skriver sykehuset i en pressemelding.

Luftveisplager

De som rapporter om luftveisplager forteller om kronisk hoste, hoste med slim og spytt, og at de ofte våkner om natta på grunn av tung pust. Dette er mennesker som aldri har røykt selv, som likevel får røykerelaterte plager.

– Dette engasjerer oss som jobber med pasienter med luftveisproblemer, og det gjør sterkt inntrykk på oss når vi møter mennesker som er blitt alvorlig syke på grunn av andres røyking, sier Møller Fell.

Les også: Flere faktorer kan gi økt risiko for blodpropp

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Astma

Samtidig viser en studie fra Universitetet i Bergen at astma er tre ganger så vanlig blant barn som har fedre som røykte i ungdommen, enn barn av fedre som aldri røkte. Studien inkluderer 24.000 barn.

– Barn av fedre som røykte før befruktning hadde over tre ganger så høy risiko for astma enn de som hadde fedre som aldri har røykt, sier professor Cecilie Svanes ved Senter for Internasjonal Helse, Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen.

Les også: Stadig flere kreftpasienter betaler behandling fra egen lomme