Forskning: Skadelig kroppsfett knyttes til bakterier i avføring

Sammensetningen av bakterier i menneskeavføring kan knyttes til nivåene av skadelig fett i kroppen, ifølge britiske forskere.

TARMBAKTERIER OG FEDME: I en ny studie fant forskerne at deltagerne som hadde et stort mangfold av bakterier i avføringen, hadde lavere nivåer av det skadelige magefettet eller viscerale fettet. Høye nivåer av slikt fett gir økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer og diabetes.
TARMBAKTERIER OG FEDME: I en ny studie fant forskerne at deltagerne som hadde et stort mangfold av bakterier i avføringen, hadde lavere nivåer av det skadelige magefettet eller viscerale fettet. Høye nivåer av slikt fett gir økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer og diabetes. Foto: M. Spencer Green / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskets avføring består av tre fjerdedeler vann. Av de faste bestanddelene er en tredjedel ufordøyde matrester, en tredel er diverse avfallsstoffer kroppen vil bli kvitt og en tredjedel bakterier som har uttjent sin rolle i tarmfloraen.

Det er disse bakteriene britiske forskerne har studert og sett i sammenheng med seks forskjellige mål for fedme, inkludert kroppsmasseindeks (BMI) og ulike typer kroppsfett, skriver BBC.

Det er forskere ved King's College London som har analysert avføringsprøver fra tvillinger og funnet bevis for at noen av bakteriene i avføringen er arvet. Studien antyder at bakteriesammensetningen i avføringen dermed delvis kan forklare hvorfor fedme er arvelig i noen familier.

Forskerne fant den sterkeste sammenhengen mellom bakteriesammensetningen i avføringen og såkalt visceralt fett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Visceralt fett, eller magefettet, er det som samler seg i magen i mellomrommene mellom organene. For mye av dette bukfettet øker risikoen for alvorlige helseproblemer, som hjerte- og karsykdom og diabetes.

I studien fant forskerne at deltagerne som hadde et stort mangfold av bakterier i avføringen, hadde lavere nivåer av det skadelige viscerale fettet.

Det motsatte stemte også; de som hadde lite mangfold av bakterier, hadde høyere nivåer av bukfettet, skriver NHS.

– Nøkkelen ser ut til å være bakteriemangfold, sier hovedforfatter av studien, doktor Michelle Beaumont, til CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Giulia Enders har fått millioner av mennesker til å la seg begeistre av tarmen

– Viktig studie

– Dette er nok en viktig studie som knytter tarmfloraen til fedme, sier doktor Zain Kassam, medisinsk sjef i avføringsbanken OpenBiome, som ikke selv har vært involvert i studien, til CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan se for meg at man i ikke så fjern fremtid har en bakteriebehandling som kan brukes sammen med kosthold og trening, for virkelig å gjøre noe med fedmeepidemien, fortsetter Kassam.

Han gjennomfører for øyeblikket kliniske undersøkelser for å se om transplantasjon av avføring fra en slank person kan brukes til å behandle fedme.

Les også: – Fedme er en kronisk sykdom som det er vanskelig å behandle

Mye bakterier som er flinke til å gjøre karbohydrater til fett?

Forskerne studerte friske voksne deltagere i et britisk tvillingregister, gjennomsnittsalderen til deltagerne var 63 år. Data om kroppsfett ble samlet fra et utvalg på 3666 tvillinger. Forskerne så deretter på avføringsprøver fra 1313 personer, der de aller fleste var kvinner. Informasjonen om bakteriene i avføringen ble så sett i sammenheng med deltagernes nivå av kroppsfett.

Selv om studien finner en klar sammenheng mellom bakteriesammensetning og kroppsfett, er dette en observasjonsstudie som ikke kan gi svar på hvorfor det er slik. Det er heller ikke sikkert at det er en årsakssammenheng, altså at bakteriesammensetningen kan forårsake fedme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne har imidlertid en teori om at mangel på variasjon i bakterierfloraen, kan føre til høye nivåer av tarmbakterier som er flinke til å gjøre karbohydrater om til fett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke si nøyaktig hvordan bakteriesammensetningen i tarmen kan påvirke lagring av fett i kroppen, eller hvorvidt det er en annen mekanisme som er involvert i vektøkning, sier forsker Michelle Beaumont i en pressemelding.

– Det kommer stadig mer dokumentasjon som antyder at tarmbakterier kan spille en rolle når det kommer til fedme, og en rekke studier undersøker dette nærmere, sier doktor Jordana Bell ved King's College London, som også har vært involvert i studien, i pressemeldingen.

Les også: Hvor blir det egentlig av fettet når en person går ned i vekt?

Tarmbakterier betydning for overvekt hos rotter

Tidligere i år publiserte et internasjonalt forskerteam en studie i det anerkjente tidsskriftet Nature, der de hadde funnet at signaler fra tarmen til hjernen kan ha stor betydning for overvekt og fedme. Studien var gjennomført på rotter og mus, men blir likevel ansett som viktig og spennende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne observerte at sammensetningen av tarmbakterier i dyrene endret seg etter at de fikk tilgang på mye fettrik næring. Dyrene dannet også mer av fettsyren acetat. Dette ble oppfattet av nerveceller rundt dyrenes tarm, som så sendte signaler til insulinproduserende celler i bukspyttkjertelen via hjernens parasympatiske nervesystem. Resultatet var at insulinproduksjonen økte, noe som gir økt appetitt. De dannet også mer av hormonet ghrelin, som også virker appetittstimulerende.

Da forskerne fjernet tykktarmen i dyrene for å kontrollere at det faktisk var tarmbakteriene som påvirket produksjonen av acetat, så de at endringene i acetatproduksjonen opphørte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: – Signaler fra tarmbakteriene kan forårsake fedme

– Trenger mer forskning

– Videre forskning er nødvendig for å forstå nøyaktig hvordan tarmbakterier kan påvirke menneskers helse, og hvorvidt behandling som for eksempel transplantasjon av avføring, kan ha en trygg, nyttig og effektiv påvirkning på denne prosessen, sier forsker Jordana Bell ved King's Kollege London i pressemeldingen.

Transplantasjon av avføring er allerede i bruk som behandling, ved tarmsykdom. Og i USA og Nederland er det opprettet avføringsbanker, som samler inn, lagrer og distribuere avføring som er nødvendig for å hjelpe til med slike transplantasjoner.

Les mer: Skal hjelpe pasienter som lider av kronisk tarmsykdom