Neglesykdommer: Neglesopp, psoriasis eller annen sykdom?

Forandringer i neglen kan være et tegn på sykdom. Foto: NTB Scanpix
Forandringer i neglen kan være et tegn på sykdom. Foto: NTB Scanpix

Negleforandringer kan være tegn på sykdom, og i noen tilfeller bør man oppsøke lege. Har du neglesopp bør du søke behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulike negleforandringer

Fortykket negl innerst: Årsaken er lite kjent. Det er en fortykkelse av bløtvevet under den innerste delen av negleplaten og gjør neglen svampaktig og fortykket her. Forekommer ved en lang rekke kroniske sykdommer, særlig i lunger og luftveier

Skjeformede negler: Tverrgående eller langsgående nedsenkninger i neglen slik at den blir "skje-formet". Hos nyfødte kan det være en normalvariant som korrigerer seg selv over noen år. Kan skyldes skade, eksponering løsningsmidler, jernmangel, hemokromatose

Gul negl: Årsaken er usikker. Kan ses hos pasienter med ulike kroniske sykdommer

Hvit negl: Kan skyldes lokale problemer som vorter, neglesopp eller skade

Tverrgående linjer i neglen: Kan skyldes enhver sykdom som forstyrrer negleveksten eller skader

Langsgående linjer i neglen: Finnes normalt hos de fleste mørkhudete personer

Kilde: Nhi.no

Neglene våre er en forlengelse av huden – friske, sunne negler skal være semitransparente, med frisk, lyserosa negleseng. Men mange av oss opplever at neglene blir tørre, flisete, misfargede og kanskje smertefulle.

Neglesykdommer kan deles inn i to grupper: Forandringer av negleplatens form eller struktur, og forandring av neglefargen.

Dersom man får en forandring i alle neglene, vil det gjerne være en systemisk årsak som ligger bak, slik som for eksempel mangelsykdom, indremedisinsk sykdom eller en hudsykdom. Hvis bare én eller noen få negler får en forandring, vil årsaken være lokal.

Tørre, gule, flassende negler kan være sopp eller psoriasis

– Sopp og psoriasis er de vanligste neglesykdommene vi har. Neglesopp kjennetegnes ved at neglene lukter annerledes, blir tørre, tykke, gule og flassende. Det er meget smittsomt, sier Lise Tvedt, hudpleier ved Abc-klinikken i Bergen.

Neglesopp i seg selv er ikke farlig, men infeksjonen ødelegger neglene. Psoriasis kan gi samme symptomer som sopp, men lukter ikke, og er ikke smittsomt, ifølge Tvedt.

SPESIALIST I HUDSYKDOMMER: Caroline Strandhagen Foto: Privat
SPESIALIST I HUDSYKDOMMER: Caroline Strandhagen Foto: Privat

– Det er viktig å alltid oppsøke lege ved mistanke om sopp og psoriasis, da det må tas prøver på laboratorium for å stille riktig diagnose, sier hun.

- Neglesopp behandles som oftest med soppdrepende tabletter. Litt avhengig av hvor infeksjonen sitter, tar man tablettene i 6 til 12 uker, sier lommelegens hudlege, Kjetil Guldbakke.

Men selv med behandling er det ikke sikkert man klarer å bli kvitt infeksjonen.

- Dessverre blir ikke alle bra, men rundt 70-80 prosent blir kvitt neglesoppen. Man må la neglen voksne ut igjen før man kan vurdere om det er et vellykket resultat, sier Guldbakke.

– Ved psoriasis i neglene kan man få injeksjoner med kortison i huden rundt negleanlegget, sier Caroline Strandhagen, spesialist i hudsykdommer ved Hudklinikken i Oslo.

Les også: – Derfor lar jeg min datter lakkere neglene mine

Hvordan skille neglesopp og psoriasis fra hverandre?

For å kunne skille sopp og psoriasis fra hverandre, er det beste alternativet at legen tar en neglprøve, som sendes til et laboratorie for å undersøke om det er sopp, skriver lommelegens hudlege, Kjetil Guldbakke, i et legesvar.

– Hvis prøven er positiv behandles det med soppdrepende midler. Hvis den er negativ vurderes andre negletilstander slik som psoriasis. Valg av behandling her avhenger av hvor plaget man er, og hvor uttalt forandringene er, skriver han.

Les også: Dette er nevropatisk smerte

(Saken fortsetter under)

Neglerotsbetennelse

Flere vanlige neglesykdommer

  • Inngrodd tånegl: Området rundt den nedgrodde neglen blir rødt og hovner opp. Hvis huden og underhuden blir infisert, kan det komme puss (verk) fra siden av neglen. Operasjon kan bli nødvendig.
  • Onykolyse: Neglen ligger ikke helt inntil neglesengen – kan oppstå etter traume
  • Infeksjon i neglsengen: Blant de vanligste neglesykdommene
  • Neglerotsbetennelse: En neglebetennelse, paronyki, er en infeksjon i bløtvevet rundt en fingernegl. Tilstanden forekommer i en akutt og en kronisk form. På grunn av en skade på negleroten kan bakterier slå seg ned og lage en infeksjon.
  • Akutte skader: For eksempel blodansamling under neglen, såkalt blånegl

Ved kronisk neglerotsbetennelse bør neglen som er rammet holdes tørr, og man bør sørge for å unngå ytterligere neglebåndsskade. Det kan ta tre-fire måneder før neglebåndet vokser frem igjen. Det anbefales å smøre neglebåndet med vaselin mange ganger hver dag.

Les også: Neglepleie for babyer

Når skal man oppsøke lege?

Fysisk sykdom og psykiske tilstander kan påvirke vekst og utseende på neglene, men ofte er negleforandringer uskyldige. Hva gir grunn for å oppsøke lege?

– Man bør oppsøke lege ved smerter eller tegn på infeksjon, sier Strandhagen.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger

Les også:

Brennkopper

Kan man få grått hår over natten?

Slik smitter hånd- og fotvorter

Når svette blir problematisk

Hudlege advarer mot tatovering

Insektsbitt: Noen insekter kan gi kraftig reaksjon

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Personvernpolicy