Meny

Studie: Folk flest tilhører én av fire personlighetsgrupper

Spanske forskere mener folk flest er enten misunnelige, tillitsfulle, optimister eller pessimister. Foto: Shutterstock'

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk studie viser at vi kanskje ikke er så forskjellige som vi tror.

De fleste av oss liker å tro at vi er ganske så unike, men ifølge ny forskning tilhører 90 prosent av oss én av fire personlighetsgrupper basert på hvordan vi oppfører oss.

En gruppe forskere fra de spanske universitetene i Barcelona, Madrid og ​​Rovira i Virgili og Zaragoza presenterte 541 frivillige med hundrevis av sosiale dilemmaer og ba dem rapportere hva de ville ha gjort i hvert enkelt tilfelle.

Deltagerne måtte ta avgjørelser basert på egeninteresse eller interessen til gruppen, noe som kunne føre til enten samarbeid eller konflikt med andre, melder nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Avgjørelsen hver enkelt deltager kom fram til, kunne også bli påvirket av hva en av de andre deltagerne bestemte seg for.

Les også: Personlighet bestemmer din reaksjon på skriveleif

Kunne stikke partneren i ryggen

Anxo Sánchez, en av forskerne bak studien, forklarer:

– Deltagerne ble også bedt om å delta parvis, men de byttet partnere underveis. Ikke bare for hver enkelt runde, men også hver gang vi endret spillet. Noen ganger lønte det seg å samarbeide, andre ganger lønte det seg å stikke partneren i ryggen. På denne måten kunne vi samle informasjon om hva folk vil gjøre i ulike sosiale situasjoner, forklarer han.

Forskerne lagde en algoritme for å kunne analysere deltagernes svar nærmere og for å kunne se hvilken gruppe de tilhørte utifra deres oppførsel.

Resultatene viste at hele 90 prosent av deltagerne hørte til i fire personlighetsgrupper: Misunnelige, tillitsfulle, optimistiske og pessimistiske.

Les også: Disse åtte tingene former personligheten

Ti prosent avvik

Deltagerne som kun var opptatte av å gjøre det bedre enn alle andre, ble klassifisert som misunnelige, mens optimistene trodde de og deres partner ville velge det som var best for begge. Pessimistene valgte det de anså som det beste av to onder, og de tillitsfulle ønsket bare å samarbeide - uavhengig av resultat.

Ti prosent av deltagerne som algoritmen ikke kunne plassere, mener forskerne viser at det finnes en rekke subgrupper - og at enkelte individer faktisk ikke oppfører seg som alle andre.

Forskerne mener studien er nyttig for å avdekke hva som motiverer individers atferd basert på egen og gruppens interesse, både innen forretningslivet og i det politiske liv.

Resultatene ble først publisert i det anerkjente tidsskriftet Science Advances.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer / ABC Nyheter

Les også: Er det psykopat eller manipulator du har møtt?

Helse og livsstil
Populært