Meny

Studie: Inntak av fisk forebygger ikke kreft

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange gode grunner til å spise mer fisk. Men fisk har ingen forebyggende virkning mot kreft, viser en omfattende og langvarig studie.

Forskere fra ti europeiske land har i mer enn 25 år samlet inngående data om kostholdsvaner og kreftrisiko. Mer enn en halv million menn og kvinner svarte på detaljerte spørreundersøkelser, og over 400.000 avga blodprøver til en biobank.

Fisken er nøytral

Det omfattende materialet har senere blitt brukt til å analysere betydningen av kosthold. Norske forskere har sett på om inntak av fisk påvirker risikoen for å utvikle kreft. De har sammenlignet inntak av mager, halv-mager og fet fisk med hvor mange av deltakere i undersøkelsen som har utviklet ulike kreftformer.

Fisk og kreftstudie:

  • Mer enn 500.000 menn og kvinner i alderen 35 til 70 år ga i årene 1990-1999 inngående opplysninger om sine kostholdsvaner i en omfattende europeisk studie.
  • 32.000 norske kvinner svarte på de samme spørsmålene i 1997.
  • Det ble samlet inn mer enn 400.000 blodprøver til en biobank. Deltakerne ble fulgt opp i 2010 da mer enn 30.000 av de opprinnelig 500.000 var døde.
  • Studien finner ingen sammenheng mellom inntak av fisk og risikoen for å utvikle kreft. Men fisk kan erstatte andre og mer kreftfarlige næringsstoffer.

(Kilde: The European Prospective Investigation into cancer and nutrition (EPIC)

– Det finnes ingen studier som viser at inntak av fisk øker risikoen for å utvikle kreft. Noen få studier antyder at fiskeinntak reduserer risiko for enkelte kreftformer, Men den overordnede konklusjonen er at fisk er et helt nøytralt næringsstoff, sier professor i sosialmedisin Eiliv Lund ved UiT, Norges arktiske universitet, til NTB.

Les også:  Disse kreftsymptomene bør du ta på alvor

– Mye vi ikke vet

Onsdag la han frem konklusjonene i den europeiske studien under åpningen av Sjømat- og helsekonferansen i Bergen som Norges forskningsråd arrangerer i samarbeid med Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond. Her gjennomgår en rekke forskere sjømatens betydning for ernæring og matsikkerhet.

– Et nærmere samarbeid mellom helseforskere og forskere som arbeider med sjømat, vil kunne gi mye viktig kunnskap. Her er det mye vi ennå ikke vet, sier direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet.

Les også:   Forskning knytter overvekt til åtte nye krefttyper

– Det finnes ingen studier som viser at inntak av fisk øker risikoen for å utvikle kreft. Noen få studier antyder at fiskeinntak reduserer risiko for enkelte kreftformer, Men den overordnede konklusjonen er at fisk er et helt nøytralt næringsstoff, sier professor i sosialmedisin Eiliv Lund ved UiT. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Mindre kaloritetthet

Ifølge Eiliv Lund er det svært mange andre grunner til å spise fisk, enn troen på at den kan forebygge kreft. Fiskekjøttet er ren protein, inneholder viktig omega-3, selen, jod, D-, A- og E-vitamin.

– Fisken inneholder masse av de stoffene vi trenger. Øker du inntaket av fisk, vil det erstatte annen mat. Hvis du er redd for å utvikle kreft fordi du spiser mye rødt kjøtt, kan du begynne å spise fisk. Da går du over til noe som er nøytralt, sier Lund.

Han viser også til at det er mye mindre kaloritetthet i fisk enn i kjøttet, pizzaen eller alt det andre du heller ville ha spist.

I 2006 anbefalte Den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet at gravide burde bli oppfordret til å begrense sitt inntak av fet fisk som laks, sild og makrell. Begrunnelsen var at fet fisk inneholdt fettløselige miljøgifter.

Les også:  Alkohol kan føre til minst syv kreftformer

Dette var ifølge Eiliv Lund en feilslutning. Den omfattende europeiske studien avdekker ingen effekter av miljøgifter som nå har vært forbudt i lang tid.

– Når det totale utslippet i verden går ned, forsvinner også disse stoffene langsomt. Fet fisk inneholder mye mindre miljøgifter i dag enn for 20-30 år siden, og innebærer ingen risiko, sier Lund til NTB.

Helse og livsstil
Populært