
Trening midtveis i livet gir bedre husk som gammel

En ny europeisk undersøkelse viser at middelaldrende som trener er bedre beskyttet mot kognitivt forfall i alderdommen.
Resultatene er det finske forskere ved universitetene i Helsinki, Jyväskylä og Turku som har kommet frem til i en såkalt langtids tvillingstudie, der de har sett på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og kognitive funksjoner. I denne sammenhengen er fysisk aktivitet definert som aktivitet som er mer anstrengende enn vanlig gange, som for eksempel jogging.
Les også: Ti måter å forebygge Alzheimer på
Lavere risiko etter trening
I 1975 og 1981, da de som deltok i undersøkelsen var rundt 45 år, ble graden av fysisk aktivitet kartlagt. Så ble de kognitive evnene testet i 1999 og 2015, da de samme menneskene i snitt var drøye 74 år, skriver nyhetsbyrået AFP.

Dataene viser at de som var svært fysisk aktive hadde mindre risiko for å oppleve kognitivt forfall enn de som var inaktive, selv etter at forskerne hadde tatt hensyn til helserisikofaktorer som høyt blodtrykk, røyking, overdreven alkoholbruk og lav utdanning.
Les også: Mulig ny Alzheimer-medisin viser lovende resultater
Forebygging av Alzheimer
Ifølge undersøkelsen, som er publisert i Journal of Alzheimer's Disease, er det ikke slik at den beskyttende effekten øker med økt aktivitetsnivå. Forskerne fant at moderat fysisk aktivitet var tilstrekkelig. Studien bekrefter tidligere funn i dyreforsøk.
Les også:
– Livsstilsendringer er uglamorøst, men har en utrolig effekt
– Alzheimer-pasienter husker bedre etter livsstilsendring
– Lever lenger med tre timer aktivitet i uka
Oversatt og tilrettelagt av Krister Ottesen (ABC Nyheter)