
Helseturisme gir økning av MRSA i Norge

I fjor oppga halvparten av nordmenn som ble smittet av MRSA, at de ble smittet i utlandet, ifølge Folkehelseinstituttet.
I slutten av august ble nyfødtintensiv-avdelingen ved Universitetet i Nord-Norge (UNN) stengt fordi nyfødte er smittet med multiresistente gule stafylokokker (MRSA). Tidligere denne uken ble det meldt at ytterligere fem personer er smittet av MRSA-bakterie i Tromsø.
Bakterier som ikke lenger lar seg knekke av antibiotika er et stort problem i verden. MRSA er slike «superbakterier», som har bygget seg opp et forsvar mot flere typer antibiotika. Smitte kan gi alvorlige infeksjoner og ta livet av folk med nedsatt immunforsvar.
Gule stafylokokker kan være en del av den normale bakteriefloraen vi har på hud og slimhinner, og så lenge de holder seg der vil de sjelden gi sykdom. Faktisk er mellom 20 og 30 prosent av voksne nordmenn bærere av bakteriene uten at de gir symptomer, forklarer forsker Petter Elstrøm ved Folkehelseinstituttet til Forskning.no.
Bakgrunn: UNN stenger nyfødtavdeling etter MRSA-smitte
Advarer mot helseturisme
I Norge er bare én prosent av gule stafylokokker MRSA. I land utenfor Norden er fra 10 til over 50 prosent av de gule stafylokokkene multiresistente, forklarer Elstrøm.
– Når vi møter mennesker i utlandet og blir smittet med gule stafylokokker, vil disse oftere kunne være MRSA, sier han til Forskning.no.
Risikoen for å bli alvorlig syk om man smittes med disse multiresistente bakteriene, er størst om man har en sykdom eller gjennomgår behandling som medfører redusert immunforsvar, forklarer forskeren.
Det at nordmenn reiser mye øker smittepresset mot Norge. Særlig når folk på reise har kontakt med sykehus i utlandet, ifølge Folkehelseinstituttet.
– Bakterier kjenner ikke tollgrensene, som Dag Berild, overlege og infeksjonsmedisiner ved Oslo universitetssykehus, har uttalt til ABC Nyheter tidligere.
Det betyr ikke at vi skal slutte å reise, men overfor Forskning.no advarer Berild mot såkalt helseturisme:
– Det er risikabelt å dra til India for å få nye pupper eller til Baltikum for å fikse på tennene, sier han til nettstedet.
Berild understreker også viktigheten av ikke å bruke antibiotika unødig.
Forskning: – Kombinasjon av tre antibiotika tar livet av multiresistente bakterier
Firedobling i smitte fra utlandet
MRSA-smitte skal meldes til Folkehelseinstituttet, og statistikken viser en kraftig økning de siste årene.
I 2015 ble 2237 personer registrert med infeksjon eller som smittebærer, mot bare 658 i 2008.
Størst er økningen av smitte fra andre land. I fjor oppga halvparten av de smittede at de ble smittet i utlandet. Det er mer enn fire ganger flere enn i 2008, skriver Forskning.no.
Les også: