Meny

Trening er gunstig for drukkenbolter

En britisk studie antyder at det er gunstig for helsa å trene dersom drikker mye. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kanskje ikke en joggetur som frister mest etter en real rotbløyte, men en britisk undersøkelse antyder at trening kan veie opp for noen av helse-ulempene ved å drikke mye.

Folk som drikker mye og trener har mindre sannsynlighet for å dø av alkoholrelaterte sykdommer enn svirebrødre som er noen slappfisker, viser en studie som nylig er gjengitt i magasinet British Journal of Sports Medicine.

Les også: Moderat drikking kan være bra for hjertet

Britiske forskere ville se om folk som drikker mye har en positiv helseeffekt av trening, og sammenlignet drikke- og treningsvanene til 36 000 mennesker i perioden 1994 til 2006. Studien antyder at risikoen for å dø av alkoholrelaterte sykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag og enkelte krefttyper, minsker dersom du er fysisk aktiv, melder nyhetsbyrået AFP.

Les også: Folk som følger helseråd lever lenger

Av de som deltok i studien, oppga 14,6 prosent at de ikke drikker, mens 13,3 prosent oppga at de drikker mer enn det myndighetene anbefaler hvilket er 14 alkoholenheter i uka for kvinner og 21 for menn. Én alkoholenhet tilsvarer et glass vin eller en liten øl. Om lag en fjerdedel sa at de ikke var fysisk aktive i det hele tatt, mens en fjerdedel oppga at de trente mye.

Les også: 10 grunner til at folk dør tidlig

Selv om studien altså antyder at det er gunstig å trene dersom du drikker mye, noe som kanskje ikke er spesielt overraskende, er de forsiktige med å slå fast at det er en direkte årsakssammenheng.

Andre faktorer kan også spille inn. Blant annet er det ofte slik at folk som trener mye har et bedre og sunnere kosthold enn sofagriser. Matt Field ved Universitetet i Liverpool påpeker også at folk som allerede har dårlig helse sannsynligvis vil være mindre aktive enn friske.

Oversatt og tilrettelagt av Krister Ottesen/ABC Nyheter

Helse og livsstil
Populært