Meny

Forskning: – Partikler fra forurensning kan havne i hjernen

Partikler fra luftforurensning fra biler kan finne sin vei inn i menneskehjerner, ifølge ny forskning. Foreløpig vet man ikke hvilken effekt dette har på hjernehelsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har funnet små partikler fra luftforurensning i hjernevev fra mennesker. – Fryktelig sjokkerende, mener forsker som står bak studien.

Mange studier har tatt for seg effekten forurenset luft har på lunger og hjerter. Den ferske britiske studien er den første til å dokumentere at bittesmå partikler av det som kalles magnetitt , som kan komme fra luftforurensning, kan ende opp i menneskehjernen, melder BBC.

Den ferske studien som ble ledet av forskere ved Lancaster University, er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Forskerne analyserte prøver av hjernevev fra 37 mennesker. 29 av dem hadde levd og dødd i Mexico City, som er kjent for svært høy luftforurensning, og var i alderen 3 til 85 år da de døde.

De resterende åtte menneskene var fra Manchester i England, var mellom 62 og 92 år da de døde, og noen av dem hadde dødd med ulike grader av nevrodegenerative sykdommer.

Les også: – Folk tenker kanskje ikke på at de bør beskytte hjernen

– Fryktelig sjokkerende

Hovedforfatter av studien, professor Barbare Maher, har tidligere identifisert magnetitt i luftprøver tatt ved en travel vei i Lancaster. Hun mistenkte at tilsvarende partikler kunne finnes i hjernevev og resultatene fra studien bekreftet dette.

– Det er fryktelig sjokkerende. Når du studerer dette vevet kan du se partiklene spredt mellom cellene og når du gjør en magnetisk uttrekning av partiklene, er det millioner av dem. Milllioner i et eneste gram hjernevev. Det er en million muligheter til å gjøre skade, sier forskeren ifølge BBC.

Videre forskning avslørte at partiklene har en spesifikk form, som gir viktig informasjon om hvor de kommer fra.

Magnetitt kan finnes naturlig i hjernen i svært små mengder, men disse partiklene har en egen kantete form. De mange partiklene som ble funnet i studien hadde en glattere og mer avrundet form, noe som betyr at de må ha blitt dannet i de høye temperaturene i en motor i et kjøretøy eller i et bremsesystem, ifølge forskerne.

For hver naturlige magnetittpartikkel i hjernevevet, fant forskerne omtrent 100 partikler de mener stammer fra forurensning.

Les også:    Norge domfelt for dårlig luftkvalitet

– Vet ikke hvordan det påvirker hjernehelsen

Forskerteamet mener det er grunn til å mistenke at jernoksidpartiklene kan bidra til utvikling av sykdommer som Alzheimers, men foreløpig er ikke dette dokumentert.

Forskere som ikke har vært involvert i studien, mener man bør være forsiktig med å trekke slike koblinger.

– Denne studien gir overbevisende bevis for at magnetitt fra luftforurensning kan komme inn i hjernen, men den forteller oss ikke hvilken effekt dette har for hjernehelsen eller for sykdommer som Alzheimers, sier forskningsleder Clare Walton ved The Alzheimer's Society til BBC.

Hun understreker at årsakene til demens er komplekse, og at det så langt ikke foreligger nok forskning til å slå fast hvorvidt det å bo i byer og forurensede områder øker risikoen for slike sykdommer.

Og ifølge Science etterlyser nevrolog Jennifer Pocock ved University College London mer forskning der man sammenligner konsentrasjonen av magnetitt i hjernevev fra folk som har bodd i en by med konsentrasjonen i vev fra mennesker som har bodd i områder med lite forurensning, for så å se på sammenhengen med Alzheimers sykdom.

I stedet for å bekymre seg for dette, anbefaler Clare Walton at man velger en livsstil med fysisk aktivitet, godt kosthold og unngår røyking, for å redusere risikoen for demenssykdom.

Les mer:   – Livsstilsendringer er uglamorøst, men har en utrolig effekt

Dårlig luft forkorter livet til millioner

At luftforurensning er negativt for helsen, er imidlertid godt dokumentert.  Blant annet har forskning vist at dårlig luft gir økt risiko for hjerneslag.

Tidligere denne uken kom en rapport fra Folkehelseinstituttet som dokumenterer at svevestøv fra trafikken og vedfyring forkorter livet til Oslo-borgere.

Det er første gang forskere har tallfestet konsekvensen av den dårlige luften i Oslo. Hvert år mister Oslo-folk til sammen 1.753 friske leveår, viser utregningene Folkehelseinstituttet har gjort på oppdrag fra Statens vegvesen.

WHO advarte tidligere i år at luftforurensning årlig fører til at tre millioner mennesker dør for tidlig.

Les også:   Luftforurensning kan gi lav fødselsvekt

Helse og livsstil
Populært