Meny

Øyekatarr kan skyldes både betennelse og allergi

Øyekatarr opptrer gjerne i forbindelse med andre infeksjoner. Smitten sprer seg gjerne ved at barnet gnir seg i øyet. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er den beste behandlingen av øyekatarr.

Øyekatarr er en betennelse i den ytterste hinnen i øyet. Det er en svært vanlig sykdom, særlig blant barn.

– Akutt øyeinfeksjon kan skyldes både virus og bakterie. Barnet gnir seg i øyet og kan smitte andre. Øyekatarr opptrer gjerne i forbindelse med andre infeksjoner, som etterhvert gir feber og luftveisinfeksjoner, sier Cecilie Revhaug, overlege ved Barneklinikken ved Oslo Universitetssykehus. Hun jobber også som spesialist i barnesykdommer ved KAL Klinikken.

Øyekatarr kan også skyldes allergi. Om det skyldes allergi vil betennelsen komme i begge øynene samtidig.

– Hos voksne er årsaken ofte bakteriell, mens det som regel er virus som er årsaken til barns øyekatarr, forklarer Annette Resch, barnelegen bak DoktorBarnegod.

Rens med saltvann først

Revhaug opplyser om at det kan være lurt å rense øyet med saltvann – for så å vente 2-3 døgn. Ofte går det nemlig over av seg.

Det holder som oftest å rense øyet med saltvann. Foto: Colourbox

Dersom det fremdeles foreligger øyekatarr etter hyppig drypping med saltvannsdråper, eventuelt hvis det oppstår forverring, smerter eller lignende bør man ta kontakt med lege.

– Er det kraftig øyekatarr med mye puss er det best å gå til legen. Behandles øyet med antibiotika, er det viktig at kuren tas til to dager etter symptomfrihet. Går det ikke over av seg selv, kan fastlegen kan ta prøver av øyet for å sjekke om det er en atypisk bakterie eller annen årsak, sier Revhaug.
Har barnet ofte øyekatarr kan det skyldes et belastet immunsystem. Noen barn får jo hyppigere forkjølelser enn andre.

– Dersom man føler at det er et problem og at det forårsaker mye fravær fra barnehagen, bør man nok få barnet vurdert av en barnelege eller øyelege, understreker Resch.

Les også:   Det er nå du bør starte å ta vaksine mot pollen

Når bør barnet holdes hjemme?

Det er ikke grunnlag for å anbefale at barnehagebarn med mild til moderat øyekatarr holdes hjemme. Bare ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet av smittevernhensyn holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt.

Ved kraftig øyekatarr vil det vanligvis være behov for legekontakt, og barnets allmenntilstand vil også i stor grad styre behovet for å være hjemme fra barnehagen.

– Det må være opp til barnets foresatte å avgjøre om et barn som har symptomer på øyekatarr, skal undersøkes av lege, sier Resch.

Hun støttes av Revhaug:

– I milde tilfeller, som de fleste tilfeller er, kan barn gå i barnehagen. Husk at god handhygiene alene hindrer spredning av smitte! Dette er et enkelt, men veldig virksomt tiltak for å forebygge mange smittsomme sykdommer.

Øyekatarr opptrer gjerne i forbindelse med andre infeksjoner, som etterhvert gir feber og luftveisinfeksjoner. Øyekattar er svært smittsomt. Foto: Wikipedia/CC BY-SA 3.0

Les også: 

Dette viruset er svært smittsomt

Nei, håndsprit hjelper ikke mot omgangssyke

Dette bør du vite om meslinger, røde hunder og kusma

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Helse og livsstil
Populært