Meny

Det er nå du bør starte å ta vaksine mot pollen

Behandlingstiden for allergivaksine er lang, men effekten er god. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange nordmenn sliter med kraftig allergi, og kunne ha hatt god effekt av allergivaksinering. For pollenallergikere er oppstart om høsten beste tidspunkt.

Når kan jeg starte med allergivaksinering?

Behandlingen skal ikke startes i pollensesongen og bør derfor startes høst eller tidlig vinter. Det første halvåret vil man vanligvis få en vaksine i uken.

Kilde nhi.no

Allergivaksinering, også kalt hyposensibilisering, kan brukes på pasienter som har en kraftig allergi, og som ikke får god nok effekt av allergimedisiner. Vanligvis får disse pasientene sprøyter, men personer med gresspollenallergi kan få tabletter.

– Det vanligste er å vaksinere pasienter med allergi mot gress og bjørk, men det kan også gis for allergi mot hund, katt , husstøvmidd, allergi mot vepsestikk, og så videre, sier Stein Helge Glad Nordahl, spesialist i otorhinolaryngologi og overlege ved Fana Medisinske Senter.

Vaksinen inneholder stoffer som pasienten er allergisk mot (allergener). Allergendosen som blir gitt økes langsomt over flere uker. Målet er å øke kroppens immunitet, for å redusere eller fjerne allergiplagene etter hvert.

– Behandlingen varer i tre til fem år, og gir vanligvis noe effekt allerede det første året.

– Effekten blir enda bedre etter ytterligere behandling.

(Saken fortsetter under)

Spesialist i Otorhinolaryngologi: Stein Helge Glad Nordahl. Foto: Privat

De fleste kan få allergivaksinen

Kortisonsprøyter mot allergi er ikke det samme som allergivaksinasjon, da kortisonsprøyter kun benyttes i situasjoner der det er behov for rask behandling av alvorlige symptomer, og der man ikke kommer i mål med annen behandling.

De aller fleste kan allergivaksineres, bortsett fra barn under fem år, pasienter med dårlig kontrollert astma, alvorlig hjerte- og karsykdommer eller kreftsykdom.

– Gravide kan få vaksinen dersom behandlingen startet opp før graviditeten. Vi starter ikke vaksinasjon under graviditet, sier Nordahl.

Må starte allergivaksineringen på høsten

Vaksineprogrammet må starte på høsten, når pollensesongen er over. Da har man rukket å bygge litt motstand når pollensesongen starter igjen året etter, og over 90 prosent opplever at de er bedre eller mye bedre allerede første sesongen.

Kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og allergiforbund: Lene Gunvaldsen. Foto: Privat

Les mer om pollenallergi , og når du bør starte med medisinene dine.

– Det er altfor få som får tilbud om vaksine. Mange flere kunne hatt god effekt av denne behandlingen, sier Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og allergiforbund.

Har man god nok effekt av vanlige allergimedisiner, holder det. Men er ikke det nok, må man dra til fastlegen sin og be om utredning for vaksinasjon.

– Legen må da henvise pasienten til en spesialist, som så vurderer om pasienten kan få vaksinasjon, sier Gunvaldsen.

Les også:   Mange tror det kommer av allergi

Ukentlig vaksinering i starten

Hvis man tar vaksine mot bjørk, må man dra til legen og få sprøyte en gang i uken de første åtte ukene. Deretter må man dra en gang annenhver måned for påfyll i tre til fem år.

– Tar man vaksine mot gresspollen, får man smeltetabletter man tar hver dag. Det kan man gjøre hjemme, og behandlingen er ikke mer krevende enn å ta vanlige allergimedisiner, sier Gunvaldsen.

Behandlingen utføres hovedsakelig av spesialister innen lungemedisin, øre-nese-hals og barneleger med allergologisk spesialkompetanse. Det finnes en viss risiko for bivirkninger, derfor skal man ikke forlate behandlingsstedet før det har gått 30 minutter etter siste dosering.

Utgifter til pollenvaksiner refunderes av folketrygden etter blåreseptforskriftene. Man har krav på fri fra skole/jobb når man skal til spesialist for første gang.

– Hvis pasienten er så dårlig på vaksinedagen at han/hun ikke kan jobbe, kan legen som gir vaksine sykemelde pasienten denne dagen.

Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til en av våre leger.

VIDEO: Sensommeren er høysesong for veps. De fleste tåler å bli stukket, men noen kan få sterk allergisk reaksjon og i verste fall dø.

Les også: 

Førstehjelp ved vepsestikk

Allergisk sjokk

Gresspollenallergi

Allergi kan utløse eller forverre astma

Matvareallergi

Symptomer på pollenallergi

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Helse og livsstil
Populært