– Magetrøbbel kan gjøre oss deprimerte

Det kan være vanskelig å leve med IBS.
Det kan være vanskelig å leve med IBS. Foto: Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

IBS kan i mange tilfeller føre til angst og depresjon, ifølge en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny australsk studie bekrefter teorien om at det ofte er en sammenheng mellom hjernen og tarmen. Studien antyder at angst og depresjon kan øke risikoen for å utvikle Irritabel tarm syndrom (IBS) med 50 prosent. Forskerne oppdaget også at de som lider av IBS har større risiko for å utvikle angst og depresjon, melder AFP Relaxnews.

Forskerne ved Universitetet i Newcastle i Australia fulgte 1.900 deltagere i ett år. De benyttet seg av et spørreskjema for å evaluere deltagernes nivå av depresjon, angst, samt potensielle mageproblemer da studien startet og ett år senere. Resultatene viste at deltagere som scoret høyt på depresjon og angst, hadde 54 prosent større risiko for å utvikle IBS i løpet av året.

Les også: IBS blir knyttet til mangel på vitamin D

På den andre siden hadde deltagerne som scoret lavt på angst og depresjon vesentlig lavere risiko for å utvikle IBS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien viste at psykiske symptomer var en forgjenger for tarmproblemer hos en tredjedel av deltagerne. De resterende to tredjedelene opplevde symptomer på angst og depresjon etter at de hadde utviklet IBS.

Forholdet mellom tarmen og hjernen har også vært beskrevet i en annen lignende australsk studie. Den undersøkte hvordan Chrohns sykdom påvirket pasientene psykisk. Det viste seg at Chrohns-pasientene ofte hadde hukommelse- og konsentrasjonsvansker. De var også mer utsatt for å utvikle depresjon.

IBS er en kronisk tarmsykdom som rammer inntil 15 prosent av verdens befolkning. Sykdommen kan ha stor påvirkning på de rammedes livskvalitet. Symptomene er blant annet forstoppelse, diare, oppblåsthet og magekramper.

De som lider av IBS kan ofte ha god nytte av foodmap-dietten.

Sjekk om du bør teste ut denne dietten

Studien ble opprinnelig publisert i tidsskriftet Alimentary Pharacology and Therapeutics.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer (ABC Nyheter)

Les også: – Ikke kutt ut gluten på egenhånd