Meny

Mulig ny Alzheimer-medisin viser lovende resultater

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mulig ny medisin mot Alzheimer har vist lovende resultater i en tidlig testfase. Det gjenstår fortsatt mye testing, men flere eksperter er nå forsiktige optimister.

En medisin som bryter ned avleiringene av stoffet amyloid, som bygger seg opp i hjernen til pasienter med Alzheimer, har så langt vist lovende resultater. Det gjenstår imidlertid mye testing før medisinen, som har fått navnet Aducanumab, eventuelt blir satt i produksjon, melder BBC.

Reduserer innholdet av farlig stoff

En studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature viser at medisinen er trygg å bruke selv om det er rapportert om en del bivirkninger, særlig ved høye doser.

I hjernen til Alzheimer-pasienter finner man avleiringer av stoffet amyloid, som er sammensatt av protein og kondroitinsulfat. Forskere har lenge forsøkt å finne en måte å fjerne eller redusere innholdet av amyloid på. Årsaken til at flere nå er forsiktige optimister, er at testforsøkene med Aducanumab viser at jo større dose pasientene fikk, desto mindre ble innholdet av amyloid.

Les også: Ti måter å forebygge Alzheimers på

Klare for neste testfase

Testingen går nå over i det som kalles fase tre, som vil si klinisk testing på et større utvalg mennesker som har fått påvist sykdommen, men som fortsatt er i et veldig tidlig stadium i sykdomsutviklingen.

– Jeg håper fase tre vil bekrefte det vi har sett så langt i denne studien, og at vi en dag kommer dit at vi kan behandle folk før sykdommen bryter ut. For hvis du har amyloid i hjernen, er det sannsynlig at du en dag vil utvikle Alzheimer, sier dr. Alfred Sandrock i bioteknologiselskapet Biogen, som har samarbeidet med Universitetet i Zürich om forskningen, til BBC.

Så gjenstår det å se om den nye medisinen innfrir forventningene i fase tre. Det har så langt vist seg at de fleste slike forsøk har endt i skuffelse, og det er ifølge BBC over et tiår siden forrige gang en ny medisin for Alzheimer-pasienter ble godkjent.

Les også: Forskning: – Andelen eldre som får demens er på vei ned

Forskere forsiktige optimister

Flere forskere, som dr. David Reynolds, sjefsforsker ved Alzheimer's Research UK, og dr. James Pickett, forskningsleder ved britiske Alzheimers Society, er blant de forsiktige optimistene. Sistnevnte er særlig begeistret over det faktum at amyloid-innholdet i hjernen ble mindre jo større dose Aducanumab pasientene fikk.

Dr. Tara Spires-Jones ved Senter for kognisjon og nervesystemer ved Universitetet i Edinburg heller imidlertid kaldt vann i blodet på alle dem som nå får høye forhåpninger til et mulig gjennombrudd i bekjempelsen av den fryktede sykdommen:

– Jeg er forsiktig optimist, men synes det er grunn til ikke å la seg overbegeistre. Mange medisiner klarer seg nemlig igjennom innledende rundene med tester, for så å feile i større, kliniske studier, sier hun til BBC.

Les også: Jevnlig hodepine dobler demensrisiko

Helse og livsstil
Populært