– Regelmessig trening gir pensjonister økt vern mot hjertesykdom

Finske forskere har konkludert med at moderat til høy treningsnivå gir eldre voksne en tryggere pensjonisttilværelse. Foto: Alija/Istock.com
Finske forskere har konkludert med at moderat til høy treningsnivå gir eldre voksne en tryggere pensjonisttilværelse. Foto: Alija/Istock.com

Eldre voksne kan beskytte seg mot hjertesykdom ved å holde seg i aktivitet, ifølge ny finsk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under årets European Society of Cardiology Congress i Roma, kunne en gruppe finske forskere ved Universitetet i Oulu fortelle de fremmøtte at pensjonister som trener med moderat til høy intensitet, reduserer faren for å pådra seg hjertesykdom med mer enn 30 prosent.

Enkelt fortalt: Jo mer du trener, desto mindre sannsynlig er det at du pådrar deg hjerte- og karsykdommer i pensjonisttilværelsen.

Ingen gevinst for å se på TV

De finske forskerne har sett på sammenhengen mellom trening og risiko for hjerte- og karsykdom, samt dødelighet hos 2.456 voksne i alderen 65 til 74 år over en tolvårsperiode. Teamet samlet inn data om fysisk aktivitet og annen helserelatert atferd, og målte blant annet blodtrykk, vekt, høyde og kolesterolnivået.

Den fysiske aktiviteten ble inndelt i tre nivåer:

  • Lav fysisk aktivitet inkluderer lesing, se TV eller gjøre husarbeid
  • Moderat fysisk aktivitet inkluderer turgåing, sykling eller lett trening for eksempel fiske eller hagearbeid i minst fire timer per uke
  • Høy fysisk aktivitet inkluderer idretter som jogging, ski, turn, svømming, ballspill eller tung hagearbeid eller intens trening i minst tre timer i uken

Samtidig ble det tatt hensyn til faktorer som kan påvirke risikoen for hjerte- og karsykdommer, inkludert helsefaktorer som blodtrykk, røykestatus og kolesterol , i tillegg til sosiale faktorer som sivilstatus.

Les også: Migrene øker risikoen for infarkt og slag

Mer krevende med alderen

Sammen med sine finske kolleger, kom professor Riita Antikainen frem til at både moderat og høy grad av fysisk aktivitet gav belønning i form av økt vern mot hjerte- og karsykdommer.

– Ved å trene moderat, ble risikoen for en akutt hjerte- og karsykdomsrelatert hendelse redusert med 31 prosent, mens dødeligheten sank med 54 prosent. Pensjonister som bedrev høy fysisk aktivitet, reduserte risikoen med 45 prosent og dødeligheten med 66 prosent, lød konklusjonen.

Antikainen og hennes kolleger legger ikke skjul på at fysisk trening kan bli mer krevende med alderen.

– Det er imidlertid svært viktig for eldre mennesker å være i tilstrekkelig fysisk aktivitet dersom de skal kunne holde seg friske etter å ha meldt overgang til pensjonisttilværelsen, uttalte hun til nyhetsbyrået AFP.

Oversatt og tilrettelagt av Roger Grosvold / ABC Nyheter

Les også:

Diabetesmedisin reduserer risikoen for å dø av hjertesykdom

Vi er reddest for kreft, men flest dør av hjerte- og karsykdom

Med hjerte på skjermen


Personvernpolicy