– Robotbabyer hjelper ikke mot tenåringsgraviditet

<p>Å gi jenter ansvar for livaktige elektroniske dukker for å forebygge tenåringsgraviditet kan nærmest virke mot sin hensikt, ifølge en studie fra australia. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
Å gi jenter ansvar for livaktige elektroniske dukker for å forebygge tenåringsgraviditet kan nærmest virke mot sin hensikt, ifølge en studie fra australia. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Opplæring med elektroniske dukker ment å redusere graviditet blant tenåringer later ikke til å virke, ifølge en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan til og med se ut som om dukkene bidrar til å øke antall spedbarn født av unge mødre.

Forskerne fant at jenter i alderen 13 til 15 år som fikk et «simulert spedbarn» å passe på faktisk hadde høyere sannsynlighet for å bli gravide tidligere i livet enn dem som mottok enkel seksualundervisning.

Forskningsresultatene kan påvirke helsepolitikken i flere land der metoden brukes, inkludert Australia, USA og Storbritannia.

Omkring 3.000 ungdommer tok del i en studie i Western Australia i løpet av en treårsperiode fra 2003. Forskerne fulgte deres pasientopplysninger til de ble 20 år, melder nyhetsbyrået AFP.

Halvparten av jentene fikk utdelt en livaktig elektronisk dukke, som måtte tas vare på og gråt som en ekte baby. De fikk ha den en helg.

Kontrollgruppen, den andre halvparten, fikk bare vanlig helseundervisning, ifølge en studie i tidsskriftet The Lancet torsdag.

Lederen av studien, Sally Brinkman, sier det var høyere sannsynlighet for at gruppen som fikk en robotbaby ble gravide tidlig i livet.

Av dem som hadde hatt ansvar for en dukke var 17 prosent gravide minst en gang (enten de fødte eller avbrøt svangerskapet) før de fylte 20 år.

I kontrollgruppen var antallet 11 prosent, som forskerne beskriver som en «liten, men statistisk signifikant forskjell».

– Det er dessverre funnet i studien, sier Brinkman til AFP.

Les også: – Genene påvirker når du mister jomfrudommen

Dyre dukker

Brinkman sier forskerne ved Western Australias Telethon Kids-institute forsøkte å fastslå om robotbarna, som koster over 8.000 kroner stykket, er verdt pengene.

Hun sier at selv om noen av dem som studerer bruken av slike dukker kanskje trodde de var ineffektive var det ingen som trodde de faktisk ville øke sannsynligheten for tidlig svangerskap.

– Vi gikk ikke til denne studien med en forventning om at tiltaket ville gi flere gravide tenåringer, sier hun.

Brinkman sier forskningen ikke forklarer hvorfor jentene som hadde slike dukker på et tidspunkt hadde høyere sannsynlighet for å bli gravide i ung alder.

– Men vi fikk mange tilbakemeldinger på programmet fra jentene, sier hun.

– Og i hovedsak likte elevene programmet. Man får mye oppmerksomhet når man har en liksom-baby.

Les også: Cecilie Christin (36) blir snart bestemor

– Kan ikke anbefale dette

Av alle jentene som ble gravide avsluttet 53,8 prosent av dem som hadde hatt robotbaby svangerskapet, sammenlignet med 60,1 prosent i kontrollgruppen.

Forskerne sier at selv om forskjellen ikke var stor tydet det på at deltakerne som hadde erfaring med robotbabyen hadde større sannsynlighet for å bære barnet frem.

Brinkman sier at hun ikke kan anbefale simulerte spedbarn som tiltak dersom målet er å redusere tenåringsgraviditeter.

–Virtual Infant Parenting-programmet brukes flere steder i Australia og verden fordi det er antatt å redusere tilfeller av tenåringsgraviditeter, sier hun i en uttalelse.

– Dette er den største studien i sitt slag og belyser at selv de mest velmenende programmer av denne typen kan ha uventede konsekvenser.

Les også: Tror du HPV-vaksinen bare er for skolejenter?

Personvernpolicy