Derfor bør du ikke gå med vått badetøy for lenge

Kombinasjon av fukt og varme gir grobunn for både bakterier og sopp. Foto: Ellos
Kombinasjon av fukt og varme gir grobunn for både bakterier og sopp. Foto: Ellos
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er konsekvensene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du en av dem som elsker å bade om sommeren, men som ikke skifter fra vått til tørt badetøy når du er ferdig?

Det er nemlig viktigere enn du tror!

– Vått badetøy er en disponerende årsak til både bakteriell vaginose, urinveisinfeksjon , soppinfeksjon, forteller gynekolog Wolfgang Eichstetter ved A-Medi medisinske senter.

Noen har mer sårbare slimhinner enn andre, og når man blir kald nedentil, reduseres blodgjennomstrømmingen i slimhinnene, noe som reduserer immunforsvaret.

– Kombinasjon av fukt og varme gir grobunn for både bakterier og sopp, sier han.

Bakteriell vaginose

Blant kvinner som undersøkes for utflod er bakteriell vaginose vanligere enn soppinfeksjon.

Bakteriell vaginose, altså illeluktende utflod, er en tilstand som kjennetegnes ved unormal, grålig, tyntflytende, illeluktende og i blant skummende utflod. Lukten beskrives ofte som fiskelukt, og forsterkes ofte etter samleie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilstanden skyldes en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden - man får en mangel på melkesyrebakterier med en økning av bakterier som normalt finnes i skjeden i begrensede mengder.

– pH-verdien øker som følge av redusert produksjon av melkesyre. Endring av bakteriefloraen og av surhetsgraden i skjeden antas å være årsaken til lukten. Tilstanden ses hovedsaklig hos kvinner i fruktbar alder og er mest plagsom i tiden for menstruasjonen, sier Eichstetter.

– Det er funnet at minst 10-30 prosent av alle kvinner som undersøkes for utflod har en tilstand som kalles bakteriell vaginose, opplyser han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utflod i seg selv er helt normalt og ufarlig, og sørger for at pH-en i skjeden er mellom 3,8 og 4,4 - og hemmer at andre bakterier kan feste seg til slimhinnene.

Cirka 60 prosent av melkesyrebakteriene produserer hydrogenperoksid, som også hemmer veksten av uønskede bakterier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På denne måten regulerer melkesyrebakteriene den normale vaginalfloraen og spiller en rolle i forsvaret mot infeksjoner. Selv om melkesyrebakteriene er den dominerende bakterien, finnes også andre bakterier i vagina, sier gynekologen.

Normal utflod er hvit eller klar uten påfallende lukt. Kvalitet og kvantitet av vaginal utflod skifter hos samme kvinne i løpet av syklus og over tid, og hver kvinne har sin «normalitet».

– Det er viktig å legge merke til hva som er normalt for en selv, da vil det være lettere å oppdage tegn på at noe kan være galt, sier Eichstetter.

Les også: Rådene mot urinveisinfeksjon

(Saken fortsetter under)

Bakteriell vaginose regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, og smitter ikke ved sex. Bakteriene gir stort sett bare plager hos kvinner, men finnes også naturlig i underlivet hos en del menn. Foto: Colourbox
Bakteriell vaginose regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, og smitter ikke ved sex. Bakteriene gir stort sett bare plager hos kvinner, men finnes også naturlig i underlivet hos en del menn. Foto: Colourbox

Forebygging og behandling av bakteriell vaginose

Ifølge Eichstetter er bakteriell vaginose en ufarlig sykdom, som som regel går over uten behandling - mange får heller ingen symptomer. Er det plagsomt og vedvarende, kan behandling bli nødvendig, og legen vil enten forskrive tabletter eller lokalbehandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Behandlingseffekten kan være forbigående, og cirka halvparten får tilbakefall innen ett år. Behandling av partner er ikke nødvendig, heller ikke ved tilbakefall, forteller han.

Hos seksuell aktive kvinner er det lurt å utelukke andre infeksjoner, og derfor ta turen til legen og først og fremst få konstatert diagnosen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bakteriell vaginose behandles først og fremst med antibiotika, men ettersom tilstanden er selvbegrensende og kan gå over av seg selv, kan det være lurt å ikke bruke antibiotika så langt det lar seg gjøres, forteller Viyan Tarin, informasjonsfarmasøyt ved Vitus apotek Jernbanetorget.

Dette på grunn av bivirkninger og faren for resistens utvikling, er det ønskelig å bruke minst mulig antibiotika. På apoteket får man kjøpt forskjellige produkter som kan gjenopprette normal pH og bakterieflora og som kan forsøkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å forebygge bakteriell vaginose råder Eichstetter deg til å skifte til tørt badetøy når du kommer opp av vannet, og være nøye med hygienen.

– Det er også bedre å bade i saltvann enn i basseng eller ferskvann, tipser han.

Får du gjentagende bakteriell vaginose, kan ifølge gynekologen probiotika-kapsler som inneholder melkesyrebakterier ha effekt.

– Det mangler dokumentasjon for effekt av lokal- eller systemisk behandling med yoghurt, andre produkter med melkesyrebakterier, eller skylling med eddiksyre, legger Eichstetter til.

– På apoteket får du kjøpt både kapsler og gel som inneholder melkesyre. Dette vil hjelpe ved å motvirke endring i pH og overvekst av dårlige bakterier. De «dårlige» bakteriene trives best ved økt pH, forteller Tarin.

Hos gravide er det vist at bakteriell vaginose medfører en liten økning av risiko for tidlig vannavgang eller fortidlig fødsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hos kvinner som tidligere har hatt senaborter eller for tidlig fødsel og bakteriell vaginose, anbefales undersøkelse og eventuelt behandling før eller tidlig i neste svangerskap, råder Eichstetter.

Les også: Sverige åpner for toppløse i badehaller

Kan forveksles med soppinfeksjon

– Mange forveksler bakteriell ubalanse med soppinfeksjon, hvorfor det?

– Fordi soppinfeksjon også er en veldig vanlig infeksjon, og som man har hørt oftere om. Soppinfeksjon kan ha en intens kløe med tykk og hvit utflod som ikke lukter, og en del beskriver utfloden som cottage cheese-lignende, sier Tarin.

– Infeksjonen ledsages av sårhet, kløe og rødhet rundt skjedeåpningen og i skjeden, legger Eichstetter til.

Så opplever du tyntflytende utflod som lukter, er det ikke soppmiddel du skal bruke.

– Bruk heller noe som kan virke ved å gjenopprette den sure pH-en i underlivet og dermed normal bakterieflora, sier informasjonsfarmasøyten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle det være sopp i skjeden du opplever, behandles det med soppmidler. Behandlingen består av stikkpiller i skjeden i 1-3 dager, og salve på kjønnslepper og rundt skjedeåpningen 2-3 ganger daglig i 1-2 uker. Det finnes flere forskjellige merker som skal være like gode. Disse midlene er reseptfrie.

– Tablettbehandling har lik, men ikke bedre effekt enn lokalbehandling. En-dags behandling er reseptfri, forteller Eichstetter.

Du bør også unngå tettsittende klær og syntetisk undertøy. Og husk at overdreven vask og såpebruk kan virke uheldig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Se strandmoten gjennom 125 år

Urinveisinfeksjon

Du kan også oppleve å få urinveisinfeksjon som følge av å gå med vått badetøy for lenge. Urinveisinfeksjon er en infeksjon i urinblæren, som oppstår når det kommer bakterier - som regel bakterier fra tarmen, inn i urinblæren, som normalt er bakteriefri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bakterier trives godt i kroppsvarm urin, og de formerer seg raskt når de kommer inn i urinblæren. Disse bakteriene fører til en betennelse i slimhinnen som kler innsiden av urinblæren, og hele urinblæra blir irritabel, forteller Eichstetter og fortsetter:

– Dette fører til sammentrekninger i urinblæra selv om den ikke er full, og pasienter opplever at de må tisse ofte,men bare litt av gangen. Vannlatingen kan også være smertefull som følge av sårhet og betennelse i urinrøret. I tillegg får mange svie og varmefølelse i underlivet etter vannlating.

Det er en rekke forhold som kan predisponere for en urinveisinfeksjon. Noen har mer sårbare slimhinner enn andre, og når man blir kald nedentil, som for eksempel når man går i kald og vår bikinitruse, reduseres blodgjennomstrømmingen i slimhinnene, noe som reduserer immunforsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eichstetter opplyser om at urinveisinfeksjon behandles som regel med antibiotika. Legen vil forskrive den antibiotikakuren som passer best.

– Hvis tilbakevendende blærekatarr er et problem, kan det være aktuelt å gi behandling for å forebygge nye episoder. For kvinner etter overgangsalderen kan lokalbehandling med østrogen forebygge urinveisinfeksjoner.

Som forebyggende tiltak mot blærekatarr, kan du:

  • Lat vannet når behovet melder seg, og unngå å holde igjen ved trang Lat vannet etter samleie.
  • Unngå å fryse på beina.
  • Skift til tørt badetøy når du kommer opp av vannet.
  • Ikke sitt på kaldt underlag.
  • Unngå bruk av pessar og sæddrepende midler, det synes å øker risikoen for urinveisinfeksjon.
  • Vær nøye med hygienen - når du skal tørke deg: start forfra og tørk bakover.
  • Det å drikke syrlig væske, for eksempel tranebæruttrekk eller tranebærjuice, kan virke forebyggende.

Les også:

– Bh-en fylles med vann, flasher puppene og bremser deg for hvert svømmetak

Sitter BH-en din slik er det på tide å bytte

Norske kvinner liker seg best i bikini

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no