Åpen for alle - alltid

– Kyllinglukt holder malariamygg på avstand

Malariamyggen dreper flere hundre tusener mennesker årlig. Nå har etiopiske forskere oppdaget at insektene skyr lukten av kylling. Foto: Ales_Utovko / istockphoto.com
Malariamyggen dreper flere hundre tusener mennesker årlig. Nå har etiopiske forskere oppdaget at insektene skyr lukten av kylling. Foto: Ales_Utovko / istockphoto.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etiopiske forskere kommer med nytt håp i kampen mot malaria som dreper hundretusener årlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Malaria

  • Infeksjonssykdom, forårsaket av parasittiske sporedyr i slekten Plasmodium, som kan overføres mellom mennesker via malariamygg.
  • I 2013 forårsaket malaria rundt 200 millioner sykdomstilfeller og omtrent 584 000 dødsfall på verdensbasis.
  • I Norge rapporteres det om rundt 30–100 tilfeller av malaria årlig, der samtlige er smittet i utlandet. Dødsfall på grunn av malaria er svært sjeldne i Norge.
  • Siden starten av malaria-anfallet er nokså utypisk og vanskelig å diagnostisere i vår del av verden, er det viktig å få informert lege om man har reist innenfor et område der malariafaren er stor.

Et team av insekteksperter ledet av professor Habte Tekie ved Universitetet i Abbis Abeba satte i gang omfattende forskning da de oppdaget at myggen biter mennesker og andre dyr, men holder seg langt unna kyllinger.

Vi gikk inn i kyllingluktens kjemiske base og resultatene viser at forbindelser fra kyllinger har et høyt potensial som frastøtende middel mot malariamygg, forteller Tekie til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Forbausende fakta om mygg

Tester utført i tre landsbyer i Vest-Etiopia viste at landsbyboere som sov med en fugl hengende over sengen, fikk være i fred for myggstikk i nattens mulm og mørke. Situasjonen var derimot en annen for hjem uten innendørs fjærkre.

Tekie og hans team foretok oppfølgingseksperiment der landsbyboere ble gitt hetteglass med kyllingekstrakt. En sentral teori hos forskerne er at myggen ser på fuglene som fiender som ønsker å spise dem. Følgelig velger de å unngå dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jo mer du klør, jo mer klør det

Funnene, som er publisert i det medisinske tidsskriftet Malaria Journal, viser samme resultatet. Til AFP forteller Tekie at neste skritt blir et samarbeid med svenske forskere der målet er å utvikle et duftfritt middel.

Dette myggmiddelet vil være trygt å anvende for mennesker, fritt for rester av forurenset jord og vann. Det kan enkelt integreres i forbindelse med kontrollvirksomhet tilknyttet malaria, og sjansen for at myggen vil utvikle resistens er minimal, mener Tekie.

Les også:

Svenske ble verdensmester i mygg-klasking

Jakter på ny norsk mygg

Midt i direkterapporten skjer dette