Elektrisk strøm gir gnist hos Parkinsons-pasienter

Startalderen for sykdommen er vanligvis fra 40 til 70 år (gjennomsnittlig 55 år), men det forekommer tilfeller som starter i 20-årene. Foto: Eva Katalin Kondoros/Istock.com
Startalderen for sykdommen er vanligvis fra 40 til 70 år (gjennomsnittlig 55 år), men det forekommer tilfeller som starter i 20-årene. Foto: Eva Katalin Kondoros/Istock.com

Franske nevrologer mener hjernestimulering forbedrer Parkinsons-symptomer med hele 70 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Store medisinske leksikon finnes det i alt rundt 8.000 pasienter med Parkinsons sykdom i Norge. Det finnes en rekke ulike medisiner som benyttes i behandlingen av de som blir rammet av sykdommen som ødelegger celler i hjernen som styrer bevegelse.

Det er viktig at behandlingen tilpasses den enkelte pasient, men enkelte medisiner mister effekt etter langvarig bruk. Nå mener imidlertid franske forskere at dyp hjernestimulering kan være et nytt alternativ når medisinen ikke lenger er tilstrekkelig for å kontrollere skjelvinger.

Les også: Nå kan hjernen si ifra selv når noe galt er på gang

Sender elektrisk strøm inn i hjernen

Det er nyhetsbyrået AFP som melder at nevrologer ved franske CHU Saint-Étienne universitetssykehus har funnet ut at ved å stimulere hjernen til Parkinson-pasienter ved hjelp av elektroder, kan man forbedre motorisk funksjon med 70 prosent. Samtidig reduseres legemiddelbasert behandling med 40 til 60 prosent.

Operasjonen utføres under generell bedøvelse og innebærer å sette inn to midlertidige elektroder i pasientens hjerne gjennom en liten åpning i kraniet. Små doser av elektrisk strøm blir deretter sendt inn via elektrodene som i sin tur er forbundet til en enhet plassert under huden for å overvåke effektiviteten og eventuelt uønskede bivirkninger.

Når operasjonen nærmer seg slutten, blir et sett med elektroder implantert i områder som viser seg å gi de beste resultatene når det kommer til behandling og bivirkninger. Pasienten må bli liggende på sykehus i sju til ti dager for å finjustere stimuleringssystemet og justere medisindoser etter pasientens behov.

Les også: Så enkelt sjekker du føflekkene dine

Levetid på fem år

Denne kirurgiske teknikken har allerede vært praktisert ved universitetssykehuset siden mai 2015, og forskerne kan vise til dokumenterte resultater. En annen fordel er at resultatene av operasjonen hadde en levetid på fem år og hadde tydelig effekt på pasientenes livskvalitet.

Hjernestimuleringen er generelt blitt tilbudt etter syv til åtte år når pasienten er kommet til fremskredne stadier i sykdomsforløpet. Teknikken har ifølge de franske nevrologene også vist seg å ha effekt i behandling av skjelving, tvangslidelser og dystoni.

Nåværende behandling for Parkinsons sykdom kan delvis styre motoriske symptomer, men har ingen effekt på andre symptomer eller på sykdommens progresjon og degenerativ natur.

Les også:

– Biseksuelle, homofile og lesbiske er mer utsatt

– Jevnlig jogging styrker hukommelsen

Så enkelt holder du formen i sommer

Personvernpolicy