Føflekkreft:

Så enkelt sjekker du føflekkene dine

SE ETTER FORANDRINGER: De fleste tilfeller av hudkreft kan kureres hvis man oppdager dem tidlig. Illustrasjonsfoto: Colourbox
SE ETTER FORANDRINGER: De fleste tilfeller av hudkreft kan kureres hvis man oppdager dem tidlig. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Forekomsten av føflekkreft er oppsiktsvekkende høy i Norge. Å sjekke sine egne føflekker er enklere enn mange tror.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik sjekker du føflekkene dine

Du kan sjekke om du har tegn på hudkreft ved hjelp av ABCDE-metoden:

  • Asymmetrisk: Er føflekken asymmetrisk?
  • Begrensning: Har føflekken er klar overgang mot huden?
  • Colour: Varierer føflekken i farge, eller er den mørk/svart?
  • Diameter: Har føflekken en diameter på mer enn seks millimeter?
  • Endring: Har føflekkens endret seg over tid? Størrelse, tykkelse, kløe eller blødninger.
Dette bør du gjøre når du soler deg
  • Smør deg godt og ofte (minst solfaktor 15)
  • Ta pauser fra solingen, særlig midt på dagen
  • Dekk deg til med klær, hatt og briller
  • Sjekk føflekkene dine regelmessig
Kilder: Kreftforeningen, Kreftregisteret, La-Roche Posay

Statistikken over føflekkreft er dyster lesning for nordmenn. Norge ligger bemerkelsesverdig høyt, og siden år 2000 er det ingen annen kreftform som har hatt en like sterk økning.

En ny spørreundersøkelse utført av IPSOS i samarbeid med La Roche-Posay har tatt for seg menneskers vaner og holdninger til soleksponering i 34 land.

Resultatene viser at vi nordmenn ikke mangler kunnskap om forebyggende tiltak, men at vi er dårligst på å faktisk gjennomføre disse tiltakene.

Les også: Føflekkreft øker kraftigst i Norge

– Stor grunn til bekymring

I statistikken over dødelighet av føflekkreft ligger Norge som nummer tre i verden. Bare Australia og New Zealand blir rangert høyere.

Forsker Trude Eid Robsahm ved Kreftregisteret er bekymret over utviklingen.

– Hvis ikke nordmenn endrer solingsvanene sine vil forekomsten fortsette å øke. Dette gir oss stor grunn til bekymring. Det er definitivt ikke noe mål for oss å klatre enda høyere på disse listene, sier hun i en pressemelding.

Les også: De vanligste hudkreftformene

– Voldsom økning

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen sier til ABC Nyheter at økningen av føflekkreft har vært voldsom de siste tiårene.

– Den gode nyheten er at vi vet hvordan vi kan minske risikoen for denne kreftformen. De fleste tilfellene har nemlig sammenheng med for mye UV-stråling fra sol eller solarium, påpeker hun, og legger til:

– Det handler ikke om å unngå sola helt, men å nyte den mer med måte. Den største økningen skjer faktisk blant de over 60-70 år, først og fremst som et resultat av endret livsstil og nye solvaner.

Les også: Forskere har funnet flere gener som øker risikoen for føflekkreft

Sjekker sjelden føflekkene

De norske respondentene i IPSOS-undersøkelsen er bevisste på hvor viktig det er å passe på antallet og størrelsen på føflekkene. Likevel er ikke nordmenn flinke til å sjekke egne føflekker eller få dem undersøkt av en profesjonell.

Bare 3 prosent av de spurte svarer at de har oppsøkt hudlege for å få føflekkene sjekket.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Data: IPSOS, Grafikk: Sverre Frugård / ABC Nyheter
Data: IPSOS, Grafikk: Sverre Frugård / ABC Nyheter

– Vi kan selvfølgelig bli flinkere til å dele informasjon, folk kan bli flinkere til å lære seg faresignalene for føflekkreft, og vi bør alle få sjekket mistenkelige føflekker så tidlig som mulig. Dette vil spare liv, sier Trude Eid Robsahm i pressemeldingen.

– For nordmenn er det veldig viktig å bli brun og det kan virke som vi aksepterer å bli brent på veien til den riktige sommerfargen. Grunnet få soldager har vi det litt for travelt. Dette gjelder også når vi er på solferier. Vi vet at de viktigste risikofaktorene for føflekkreft er sol og lys hud. Vi må derfor ta innover oss at solbrenthet kan få alvorlige konsekvenser, sier Robsahm.

Les også: Ny metode for å oppdage føflekkreft

Slik sjekker du føflekkene selv

Nordmenn ligger under gjennomsnittet når det gjelder å sjekke egne føflekker minst én gang i året. Dette kan man gjøre ved hjelp av «ABCDE-metoden». Man kan da sjekke sin egen eller andres hud for hudforandringer som kan tyde på hudkreft.

Hvis et eller flere av kriteriene nedenfor oppfylles bør man kontakte legen.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

– Skal vi lete etter noe positivt ved denne kreftformen, må det være prognosen. Nesten 90 prosent av alle hudkrefttilfeller kan kureres hvis de oppdages tidlig, påpeker forsker Robsahm.

Hun oppfordrer folk til å følge nøye med og ta hudforandringer på alvor.

– Sjekk deg selv eller få hjelp av en partner, venn eller be fastlegen om hjelp. Få sjekket forandringer én gang for mye i stedet for én gang for lite, sier hun.

Risikofaktorer

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. Foto: Kreftforeningen
Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. Foto: Kreftforeningen

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen sier til ABC Nyheter at enkelte kan ha høyere risiko for føflekkreft enn andre.

– Soleksponering er den viktigste årsaken til føflekkreft, og forekomsten av føflekkreft er dobbelt så høy sør i Norge, som i nord. Jo lysere hud, desto mer utsatt er vi for å bli solbrent. Noe har også sammenheng med arv, forklarer hun.

Hun poengterer at de aller fleste tilfellene likevel skyldes overdreven soling.

– Når vi blir solbrent «husker» huden skadene den får, og til slutt kan dette for noen utvikle seg til hudkreft.

Les også: Nordmenn går for sent til lege med føflekkreft

Selvsjekking bør gjøres til en vane

Ryel anbefaler å gjøre det til en vane å sjekke seg selv i speilet, for eksempel når man har dusjet.

– Bli kjent med huden, sånn at du oppdager hvis det er noe som forandrer seg vesentlig. Følg med om en føflekk skiller seg veldig ut fra de andre du har, sier hun, og legger til:

– Forandring er et viktig stikkord. Hvis en føflekk begynner å vokse og endre farge, klø eller blø, da skal du be legen din om å se på den.

Ved å følge Solvettreglene vil du minske risikoen for hudkreft betraktelig.

Personvernpolicy