– Vi kvinner må ta ansvar for å endre det som skjer

Se #BeyondBody-kampanjevideoen med Lise Karlsen.

Lise Karlsen mener det er på tide at kvinner begynner å fokusere mer på de positive egenskapene sine enn på kropp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg elsker kroppen min fordi den har gitt meg det livet jeg har i dag, og den har til og med gitt meg et barn. Og så er jeg en stolt og dyktig forretningskvinne, og jeg skaper livet mitt selv.

Det sier Lise Karlsen i en av videoene til kampanjen #BeyondBody.

Hun synes det er på tide at kvinner «gir litt mer faen i kroppen utover at den funker og er sunn og frisk».

– Man har gudskjelov den kroppen man har. Det er grunnen til at vi kan gjøre det vi gjør hver dag. Så får man heller fokusere på personlighet og andre egenskaper, sier Karlsen til ABC Nyheter.

Les også: Ekspert: Helsepersonell bagatelliserer spiseforstyrrelser

– Klipp av størrelseslappen!

Akkurat det oppfatter hun menn som flinkere til enn kvinner.

– Kvinner kan godt lære av menn der. Jeg hører aldri mannen min si: «Så du hvor tykk Kåre har blitt?». Det er heller at han har fått ny jobb eller at han trakk opp en stor fisk. De snakker bare positivt om hverandre. Prøver menn en skjorte, og den ikke passer, er det ikke kroppen det er noe feil med, men skjorta. Jenter er mer der at de ikke kan bruke large, fordi de egentlig skal bruke medium. Da pleier jeg å si til kundene mine at de får klippe av den størrelseslappen, sier Karlsen, som selv driver en klesbutikk på Grünerløkka i Oslo.

Kjernen i budskapet i kampanjen er å elske seg selv. Både kropp og personlige kvaliteter. Det ytre og det indre. Karlsen håper den kan bidra til at alle skjønner at det er lov å være som man er.

– Selv om man er veldig tynn, veldig tykk eller midt imellom, burde det jo ikke være det som skal være i fokus. Får man frem mer og mer kroppspositivisme, vil det bli en naturlig ting til slutt. Det er media som har fått frem hysteriet knyttet til hvordan vi bør se ut, og da er det vi kvinner selv som må ta ansvar for å endre det som skjer.

Les også: Kvinner dobbelt så ofte hos fastlegen

– Alle har noe å være stolt av

Burleskdanser og blogger Carina Elisabeth Carlsen er initiativtaker til kampanjen.
Burleskdanser og blogger Carina Elisabeth Carlsen er initiativtaker til kampanjen.

Kampanjen ble startet av burleskdanser og blogger Carina Elisabeth Carlsen sammen med Spiseforstyrrelseforeningen. Den er en motreaksjon til Change sin kampanje «Sisterhood by change», som Carlsen mener er for ensidig, med en negativ innfallsvinkel i sitt fokus på kroppspress.

– Vi ønsker ikke å undergrave bloggerne i Change sin kampanje. Deres stemme, opplevelser, tanker og erfaringer er like viktig som noen annens, men vi ønsker å ta skrittet videre og formidle at uansett hvem du er, så har du som person noen unike egenskaper som gjør deg spesiell og verdifull, sier Carlsen.

Hun sier alle har noe å være stolt av, uavhengig av størrelse, kjønn, seksualitet, funksjonsevne eller nasjonalitet.

Det er Silje Sønsterud Olsen hos Spiseforstyrrelsesforeningen skjønt enig i.

– Vi må slutte å fremstille en viss kroppsfasong og utseende som veien til lykke og selvrealisering. Altfor mange enkeltindivider rammes av følelsen av aldri å være god nok – og hos noen er dette en medvirkende årsak til utviklingen av spiseforstyrrelse. Du kan verken snu deg til høyre eller venstre uten å bli påminnet om alt du ikke er eller har, sier Sønsterud Olsen.

Les også: Kvinner kan med god samvittighet sove litt lengre enn menn