– Varm drikke kan forårsake kreft

FN mener det er temperaturen, og ikke kaffe i seg selv, som øker risikoen for kreft i spiserøret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaffe er i likhet med te og kakao en drikk som mange mener best kommer til sin rett når den nytes rykende varm. Men ifølge FNs kreftforskningsbyrå utsetter du dermed spiserøret ditt for kreftfare. Til gjengjeld blir kaffe i seg selv fritatt for mistanke.

– Våre forskningsresultater tyder på at det å drikke svært varm drikke er en sannsynlig årsak til kreft i spiserøret og at det er temperaturen, snarere enn selv drikkene, som er den ansvarlige faktor, forteller Christopher Wild, direktør for International Agency for Research on Cancer (IARC), til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Kaffe gjør deg yngre og styrker helsa

Byrået har gjennomgått mer enn 1.000 vitenskapelige studier på mulige kreftfremkallende egenskaper hos kaffe og den populære, sør-amerikanske urtedrikken mate.

(Saken fortsetter under)

Kaffe har vekslet mellom å være eller ikke være kreftfremkallende. Nå kan ferske studier tyde på at det er temperaturen som gjelder. Foto: PeopleImages/Istock.com
Kaffe har vekslet mellom å være eller ikke være kreftfremkallende. Nå kan ferske studier tyde på at det er temperaturen som gjelder. Foto: PeopleImages/Istock.com

Forrige evaluering ble gjennomført i 1991. Siden da er både kaffe og mate blitt klassifisert som mulig kreftfremkallende, men ifølge byrået er det nå samlet inn beviser som tyder på ingen av de to drikkene kan tilknyttes økt risiko for kreft.
Til gjengjeld var det etter hvert flere ting som tydet på at glovarm drikke med temperatur på over 65 plussgrader kan forårsake kreft i spiserøret.

Les også: Derfor er det sunt å drikke kaffe

Studier som er blitt gjennomført blant annet i Kina, Iran, Tyrkia og Sør-Amerika, der te eller mate tradisjonelt drikkes veldig varm, har vist at risikoen for spiserørskreft øker med temperaturen på drikke, opplyser Christopher Wild overfor AFP.

– Å drikke veldig varm drikke på over 65 grader Celcius ble klassifisert som «sannsynlig» kreftfremkallende for mennesker.
Studiene tok hensyn til faktorer som kan ha påvirket vurdering av kreftrisiko, som for eksempel alkohol og tobakk.

VIDEO: Hvordan lage Caffé Latte.

VIDEO: Dette er verdens beste kaffe.

VIDEO: Dette er kaffen som kan drepe.

Les også:

Verden tørster etter kaffe - frykter kaffekrise

Kaffedrikking knyttes til lavere risiko for tidlig død

Skal det være en kopp blank kaffe?