Meny

Studie: Antidepressiver ubrukelig for barn og unge

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internasjonale forskere konstaterer at de fleste antidepressive medisinene på markedet ikke fungerer for barn og tenåringer med sterk depresjon.

I visse tilfeller kan legemidlene faktisk forverre symptomene og være farlige for barn og unge, ifølge en global studie som torsdag publiseres i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

Les også: Solfylte ferier kan gi bedre helse

14 forskjellige medisiner mot depresjon er blitt testet i studien, verdens største i sitt slag. Konklusjonene, basert på over 5.000 pasienter, er at kun ett av produktene ga positiv effekt, og at bevisene for at medikamentene fungerer er svært svake. Store deler av testene skal ha blitt bestilt av legemiddelselskaper.

– Det eneste produktet som ga bedre effekt enn placebo, var Prozac, sier doktor Andrea Cipriani ved Oxford-Universitetet, som er en av medforfatterne bak studien.

Les også: Studie: – Havutsikt gir deg bedre psykisk helse

Han mener psykologisk behandling, som for eksempel atferdsterapi, bør testes før pasientene får utskrevet antidepressiver. Cipriani påpeker samtidig at studien deres ikke er vanntett, ettersom noen av testene hadde mangler og det var usikkerhet rundt bivirkningene.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus