– Enkle blodprøver kan bidra til å påvise kreft

Blodprøver kan vise seg å være like effektive som vevsprøver ved kreftovervåking. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Blodprøver kan vise seg å være like effektive som vevsprøver ved kreftovervåking. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Blodprøver kan vise seg å være like effektive som vevsprøver ved kreftovervåking, og kan hjelpe legene foreskrive rett behandling, ifølge en studie som ble offentliggjort lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om biopsi av svulst vanligvis brukes til å vurdere endringer i kreftens DNA kan blodprøver oppnå samme resultat, ifølge studien, som ble lagt frem ved det årlige møtet i American Society of Clinical Oncology.

Nye fremskritt tillater forskerne å studere kreft gjennom blodet der kreftcellene avlegger små biter av sitt DNA som kan påvises, ifølge forskerne.

Ved å undersøke dette DNAet kan legene «overvåke endringer i kreften etter hvert som den utvikler seg over tid, noe som kan være avgjørende når pasienter og leger vurderer behandlingsalternativer for fortsatt kontroll med svulsten», heter det i en omtale av studien.

Les også: Kraftig økning av kreft som kan forebygges

Største studie i sitt slag

Og blodprøvene tillater legene å gjøre dette uten det mer kompliserte kirurgiske inngrepet en biopsi utgjør, sier forskerne om studien, en av den største som noen gang er gjennomført om kreft-genomikk.

– Disse funnene tyder på at analyser av DNA-biter svulsten har etterlatt i pasientens blod, også kjent som flytende biopsi, kan gi svært mye informasjon og er et langt mindre invaderende inngrep når vevsbiopsi ikke er tilstrekkelig til å undersøke kreftens DNA, eller det innebærer for stor risiko å få tak i en slik prøve, sa professor Philip Mack, som presenterte studien. Han er direktør for molekylær farmakologi ved California-universitetets Davis Comprehensive Cancer Center.

Fordi genetiske endringer i kreft-DNA skjer allerede før svulstveksten kan påvises kan blodprøver bidra til at helsepersonell kan gjøre viktige endringer i behandlingen av pasienten på et tidligere tidspunkt.

Les også: Ny blodprøve oppdager kreft tidligere

– Alternativ viktig

Blodprøver kan også bidra til bedre prøver av svulstens DNA siden biopsivev kun kommer fra en del av svulsten, og dermed kan komme til ikke å vise den endrede DNAen.

– Å ha gode, pålitelige alternativer utover svulstbiopsi kan ha stor effekt på vår evne til å velge rett behandling til ulike pasienter, sier kreftspesialisten Sumanta Kumar Pal ved kreftsenteret City of Hope i California. Pal var ikke selv involvert i undersøkelsen.

–Det at genmutasjonene varierer ikke bare fra pasient til pasient, men også over tid har alltid vært en utfordring i kreftbehandling, sier han.

Studien ble gjennomført ved hjelp av blodprøver fra mer enn 15.000 pasienter og 50 typer svulster.

Forskerne brukte en test utviklet av Guardant Health i California, som ser etter mutasjoner i 70 gener knyttet til kreft.