Meny

– Antibiotika svekket hukommelsen

Bildet til venstre viser produksjonen av nerveceller (røde prikker) i hjernen til mus etter antibiotikabehandling. Bildet til høyre viser det samme hos ubehandlede mus. Foto: Susanne Wolf/MDC

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En heftig dose antibiotika gitt til mus utslettet store deler av tarmbakteriene til mus. Da sluttet hjernen å produsere nye nerveceller samtidig som hukommelsen ble svekket.

Tyske forskere ga en gruppe mus en sterk blanding av ulike typer antibiotika – mye kraftigere enn antibiotika vi mennesker får når vi er syke. Den harde behandlingen utslettet store deler av tarmbakteriene til musene.

Dyrene som ble utsatt for antibiotika fikk nedsatt hukommelse sammenlignet med ubehandlede dyr, ifølge studien, som er publisert i det nevrologiske tidsskriftet Cell Reports.

Studien viste også at hjernen produserte langt færre nerveceller hos musene som fikk antibiotika enn de musene som ikke fikk det. Funnene viser en viktig kommunikasjon mellom hjernen og tarmen til mus.

Det er Susanne Wolf og hennes kolleger fra Universitetet i Magdeburg som står bak studien.

Les også: Kan du trene når du går på antibiotika?

Probiotika og mosjon reverserte effekten

Prosessen forskerne utløste ved å gi kraftig dose antibiotika til mus var reverserbar ved hjelp av probiotika, som inneholdt åtte ulike typer bakterier, og mosjon i løpehjul.

Det er vanskelig å si hva funnene betyr for oss mennesker, da resultatene er basert på testing på mus. Forskerne selv omtaler funnene som signifikante når det kommer til effektene av å bruke antibiotika over en lengre periode, ifølge en pressemelding.

– Det er mulig at man vil få lignende effekter hos mennesker ved behandling med antibiotika over lengre tid, sier hovedforfatter Susanne Wolf i pressemeldingen.

Les også: Kan man drikke alkohol når man bruker antibiotika?

– Kan hjelpe mot nervesykdommer

Wolf mener også at funnene viser at det kan være nyttig å behandle pasienter med psykiske sykdommer og nervesykdommer med probiotika for å øke produksjonen av nerveceller. Det kreves imidlertid mer forskning på området for å konstatere om en slik type behandling vil har effekt.

Studien er utført på mus, og man kan derfor ikke si med sikkerhet at store mengder antibiotika eller probiotika vil ha samme effekt på mennesker uten videre forskning.

Les også: FHI krever dugnad for antibiotikakutt

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus