Meny

Stadig flere under 50 år får tarmkreft

Tarmkreft starter ofte som polypper i tarmen. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny amerikansk studie viser at flere yngre mennesker får tarmkreft, og at kreften oftere har spredd seg på diagnosetidspunktet.

Symptomer på tarmkreft:

  • endringer i avføringsmønstre
  • slim i avføringen
  • følelse av at tarmen ikke tømmes ordentlig ved avføring
  • luft i tarmen, følelse av å være oppblåst
  • magesmerter
  • blod i avføringen
  • vekttap
  • blodmangel (lav blodprosent og/eller lave jernlagre)

(Kilde: Kreftforeningen)

De nye funnene som ble presentert under en medisinsk konferanse om fordøyelsesproblemer i San Diego denne uken, baserer seg på en amerikansk studie av over en million mennesker i en periode på over ti år, melder nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Les også: Kraftig økning av kreft som kan forebygges

– Helsevesenet har gjort en strålende jobb med å øke oppmerksomheten rundt tarmkreft hos personer over 50 år. Men når det gjelder dem under 50, har vi et stykke å gå, sier hovedforfatteren bak studien, Elie Sutton, hun er lege ved Mt. Sinai West Hospital i New York.

Les også: Dette bør du spise for å unngå kreft

Ofte utbredt

I løpet av de ti siste årene har forekomsten av tarmkreft i den amerikanske befolkningen under 50 år økt med 11,4 prosent.

– Vi oppdaget ikke bare at stadig flere i denne aldersgruppen får tarmkreft, men at kreften ofte er utbredt på diagnosetidspunktet - ofte til stadie 3 eller 4. Dette er veldig bekymringsverdig, sier Sutton.

En fjerdedel av befolkningsgruppen som ble diagnostisert med tarmkreft hadde stadie 4, mot 18,2 prosent av de eldre pasientene.

Studien fant imidlertid at forekomsten av tarmkreft hos personer over 50 år falt med 2,5 prosent i løpet av den samme perioden.

Les også: IBS blir knyttet til mangel på vitamin D

– Vi må snu trenden

Tarmkreft begynner ofte som en polypp, eller en vekst på innsiden av tarmen. Det viktigste verktøyet når det gjelder forebygging av tarmkreft er kolonskopi, som tillater legene å oppdage og fjerne polyppene.

Polypper gir ofte ingen symptomer før kreftsvultstene har dannet seg. Tegn på tarmkreft er blødning fra endetarmen, forstoppelse eller diare som varer mer enn noen få dager. Altså, symptomer som ofte kan forveksles med mindre farlige fordøyelslidelser som cøliaki, matintoleranse og IBS. 

Tarmkreft er imidlertid den tredje mest vanlige kreftformen i USA. Det var også den største årsaken til dødsfall, etter lungekreft.

Den amerikanske kreftdatabasen, National Cancer Database, har samlet data fra 2004 til 2013. Også da økte forekomsten av tarmkreft hos befolkningen under 50 år.

– Det er viktig at vi snur denne trenden slik at vi kan redusere, og på sikt eliminere forekomsten av tykktarmkreft hos alle befolkningsgrupper, uavhengig av alder.

Les også:

Magefedme kan øke risikoen for kreft

– Immunterapi vil få store konsekvenser for behandlingen av kreft

Kreftleger frykter todelt helsevesen

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus