Meny

Solfylte ferier kan gi bedre helse

SUNT: Solferier kan være bra for helsen. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny forskning tyder på at solferier i utlandet kan være nøkkelen til å få nok D-vitamin.

D-vitamin er viktig for helsen. Vitaminet har blant annet blitt knyttet til god skjeletthelse, lavere blodtrykk, redusert risiko for hjertesykdom og bedre sjanser for å overleve kreft.

I en ny studie har forskere fra University of Edinburgh kommet frem til at folk fra solfattige land kan ha stor nytte av å reise på ferie til utlandet, nettopp for å få øke D-vitaminnivået.

Les også:  Mangler du D-vitamin?

Forsket i Skottland

Forskerne sammenlignet D-vitaminnivåene til folk på det skotske fastlandet med nivåene til folk på Orknøyene, som er en øygruppe nord for det skotske fastlandet.

Mangel på D-vitamin har blant annet blitt knyttet til multippel sklerose (MS), en sykdom som forekommer bemerkelsesverdig ofte på Orknøyene.

Siden dette er et sted som ikke akkurat først og fremst kjennetegnes av sol og strålende vær, ønsket forskerne å finne ut om mangel på D-vitamin var årsaken til øygruppens høye forekomst av sykdommen.

Les også:  Disse er gull verdt for immunforsvaret ditt

Mange deltakere

Forskerne målte D-vitaminnivåene til 2.078 voksne deltakere på Orknøyene, som utgjør 10 prosent av befolkningen. Disse ble sammenlignet med en kontrollgruppe fra det skotske fastlandet.

Studien viste at to grupper deltakere skilte seg ut med høyere D-vitaminnivåer enn andre. Den ene gruppen bestod av bøndene, som fikk sollys av å jobbe ute hele dagen. Den andre bestod av folk over 60 år som regelmessig reiste på ferie til solfylte steder.

Selv om det generelle D-vitaminnivået var lavt, fant forskerne at nivåene faktisk var høyere blant deltakerne på Orknøyene enn deltakerne på det skotske fastlandet.

Les også:  Vitaminer kan redusere aldringsprosessen

Forklarer ikke forekomsten av MS

– Det var overraskende å se at D-vitaminnivåene ikke var lavere på Orknøyene, og at de snarere så ut til å være høyere enn på det skotske fastlandet, kommenterte studieleder Dr. Jim Wilson i en pressemelding.

– Det ser ut til at D-vitaminmangel ikke kan forklare den høye forekomsten av multippel sklerose på Orknøyene.

Forskerne peker likevel på at funnene deres viste en betydelig sammenheng mellom ferier i utlandet og D-vitamin. Solferier i utlandet kan dermed være en viktig og effektiv måte å få tilstrekkelig UV-eksponering og øke D-vitaminnivåene.

Forskningen er publisert i tidsskriftet PLOS ONE.

Les også:  Penger brukt på opplevelser og reiser gir mest lykke

Helse og livsstil
Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus