Meny

NTNU-forskere fant hormon som kan ta knekken på diabetes

I 2014 hadde 422 millioner mennesker i verden diabetes, skriver forskningsnettstedet Gemini.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved NTNU i Trondheim og universitetet i Oxford har oppdaget et appetittreduserende hormon som de håper kan brukes i kampen mot diabetes type 2.

Det oppsiktsvekkende funnet startet med operasjoner av sykelig overvektige personer, skriver TV 2. Mange av pasientene opplever en tilbakegang av diabetes etter operasjonene, og nå har forskerne påvist at det er det appetittreduserende hormonet PYY som forårsaker denne effekten.

Les også: – Junkfood skader nyrene like mye som diabetes

Forskerne har gjennomført forsøk på rotter, og disse har vist at medisin som stimulerer til produksjon av PYY, kan stoppe diabetes type 2, en av verdens mest hurtigvoksende sykdommer. Men først må medisinen prøves ut på mennesker.

– Funnet er ganske revolusjonerende, for man tror jo at det om 15 år vil være 600 millioner mennesker som har diabetes 2 på verdensbasis, sier Magnus Kringstad Olsen, som er doktorgradsstipendiat hos Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin ved NTNU.

Les også: Diabetesforbundet roper varsku på verdens helsedag

I 2014 hadde 422 millioner mennesker i verden diabetes, skriver forskningsnettstedet Gemini.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus