Amerikanske forskere:– Velg omgivelsene som passer personligheten din best

OPPKVIKKENDE: For mange er naturen den beste medisin for kropp og sjel, men ifølge amerikanske forskere gjelder ikke dette alle. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
OPPKVIKKENDE: For mange er naturen den beste medisin for kropp og sjel, men ifølge amerikanske forskere gjelder ikke dette alle. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Amerikanske forskere utfordrer den tradisjonelle oppfatningen om at alle har like godt av å vandre i naturen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en ny amerikansk studie er det ikke alle som har like godt av å ta seg en avslappende gåtur i naturen når de ønsker å klarne tankene.

Forskere ved Providence College i Rhode Island har funnet at personligheten din avgjør hvilke omgivelser som virker mest oppkvikkende på psyken din.

Hvis du er en nevrotisk person, kan du ha større nytte av en gåtur i et travelt bymiljø enn å traske rundt i skogen.

Les også: Studie: – Havutsikt gir deg bedre psykisk helse

Slitsomme oppgaver

I studien spurte forskerne deltakere om å utføre oppgaver som var psykisk slitsomme. Dette kunne for eksempel dreie seg om å skrive setninger uten å bruke bokstavene «A» og «N».

Deltakerne måtte så svare på spørsmål som hjalp forskerne med å avgjøre hvor nevrotiske de var. Spørsmålene handlet blant annet om hvor lett deltakerne ble bekymret, irritable, anspente eller om de opplevde humørsvingninger.

Deretter utførte deltakerne oppgaver der de møtte på ord eller bilder assosiert med enten et naturlig eller et urbant miljø.

Les også: Stress kan være like smittsomt som et gjesp

Ulike reaksjoner

Resultatene viste at de med nevrotisk personlighet følte seg bedre psykisk etter å ha sett ord knyttet til travle bymiljø.

De som var mindre nevrotiske følte seg derimot friskest etter å ha sett ord knyttet til natur.

– Folk hadde en tendens til å klare seg bedre i omgivelsene som passet personligheten deres, kommenterte studieforfatter Kevin Newman.

– Forestill deg noen med en nevrotisk personlighet, for eksempel Woody Allen. Hvis du plasserer ham i en skog kan det hele bli plagsomt istedenfor forfriskende, fortsetter han.

Les også: 30–50 prosent av den voksne befolkningen vil få en psykisk lidelse

Kan oppleves på avstand

Resultatene viste også at du ikke nødvendigvis trenger å oppsøke disse omgivelsene for å merke effektene.

De nevrotiske personene i studien opplevde for eksempel psykiske fordeler bare av å se på ord som fikk dem til å tenke på et stressende, frenetisk bymiljø.

De med personligheter som passet bedre i naturlige omgivelser kunne få en oppkvikkende effekt bare av å finne et fredelig sted i byen, slik som en bokhandel eller et bibliotek.

Les også: Studie: Omega 3 kan ha langtidseffekt mot psykisk sykdom

Bedre selvbeherskelse

Resultatene tydet også på at disse psykiske oppturene kunne knyttes til bedre selvbeherskelse. Det avgjørende var at folk måtte velge omgivelsene som passet personligheten deres best.

Bedre selvbeherskelse kan ha viktige implikasjoner for helse, siden det kan føre til at man velger sunnere kosthold.

Mer informasjon om forskningen finner du i tidsskriftet Journal of Consumer Psychology.

Les også: – Strikking kan gi deg bedre psykisk helse