– Styrketrening to ganger i uken bedrer helsen til eldre

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatterne bak en ny studie anbefaler at eldre mennesker trener mer styrke, utholdenhet og spiser mer proteiner. Det kan føre til at eldre lever lengre, mener forskerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske forskere tror de har funnet nøkkelen til hvordan eldre kan holde seg i form og leve lengre. En kombinasjon av styrketrening, aerobic og rikelig med protein kan gi store helsemessige fordeler for personer over 65 år, mener forskerne.

Tidligere studier har vist at trening kan bedre hukommelse, forebygge Alzheimers sykdom, bedre prognosene for pasienter med prostatakreft, samt bedre restitusjonen etter et hjerteinfarkt. Mindre studier har også vist at styrketrening kan minske ryggsmerter, bedre helsen til diabetikere og redusere fedme.

En stor studie som ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of Preventive Medicine viser at styrketrening to ganger i uken også kan hjelpe eldre å leve lengre.

Les også: Slik bør du trene når du er 40, 50 eller 60 år

– Styrketrening med høy intensitet, aerobic, og husarbeid som å bære handleposer, bidrar til at eldre bevarer muskelmasse og styrke. Denne typen aktivitet er ikke anbefalt i noen retningslinjer. Vi tror det ville kunne utgjøre en stor forskjell når det gjelder eldres velvære, sier en av hovedforfatterne bak studien, Oliver Witard, forsker ved School of Sport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at kosthold også spiller en viktig rolle, og at eldre mennesker bør sørge for å få i seg nok protein.

Les også: «Hvor sliten du blir avgjør hvor hardt du trener»

I dag anbefales en 65 år gammel mann som veier 75 kilo å spise minst 60 gram proteiner hver dag. Men for å hindre muskelsvinn hos eldre, er dette på langt nær nok, mener Witard. Han mener at eldre bør øke proteininntaket med mellom 50 og 90 prosent, avhengig av aktivitetsnivået.

– Eldre mennesker har også en tendens til kun å spise proteiner til ett av dagens måltider. Proteininntaket burde fordeles jevnt utover dagen, sier Witard.

Les også: Gry ble friskere, og gikk ned 16 kg med trening