Meny

Derfor er du trøtt etter en natt på nytt sted

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halve hjernen er våken og på vakt når du sover på fremmed sted viser ny forskning.

Har du noen gang opplevd å våkne uopplagt og trøtt på hotellrommet, på tross av at du har sovet i mange nok timer? Årsaken skal være at bare den høyre hjernehalvdelen har fått den søvnen den trenger.

Se også: Jenn trenger bare fire timer søvn i døgnet

Kjent hos dyr

Fenomenet der halve hjernen er våken og på vakt, er allerede kjent hos fugler og havpattedyr. Men det er først nå det samme er påvist hos mennesker.

Yuka Sasaki fra Brown University, har undersøkt hjernene til 35 studentermens de sov. «Første-natt-effekten» har lenge vært et kjent fenomen blant forskere som studerer søvn. Resultatene etter den første natten i et søvnlaboratorium er nesten alltid ubrukelig, fordi hjernen ikke har sovet som normalt. Nå har Sasaki altså påvist at årsaken er at det bare er høyre hjernehalvdel som sover når man overnatter på et nytt sted.

Se også: - Bevist at lite søvn gjør deg feit

Testet hjernen med lyd

For å undersøke om det er den venstre hjernehalvdelen som er på vakt, gjorde Sasaki to eksperimenter.

For det første spilte hun av den samme tonen igjen og igjen, etterfulgt av en lyd i et annet toneleie. Bare venstre hjernehalvdel reagerte på toneendringen.

Deretter spilte hun av en lyd som var høy nok til å vekke en som ikke sover så tungt. Det var lettere å vekke studentene når lyden ble spilt av i høyre øre – som er koblet til venstre hjernehalvdel.

Etter den første natten, forsvant ulikhetene mellom hjernehalvdelene, og hele hjernen fikk sove.

Se også: Dette gjør søvnmangel med deg

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus