Dette er et flåttbitt

Flåttbitt: Slik kan utslettet se ut. Foto: Privat
Flåttbitt: Slik kan utslettet se ut. Foto: Privat

De aller fleste som blir bitt av flått blir ikke syke av det, men dersom man ikke får fjernet flåtten innen 24 timer, kan det i verste fall få alvorlige konsekvenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktør ved avdeling for skadedyrkontroll, FHI: Preben Ottesen Foto: Privat
Direktør ved avdeling for skadedyrkontroll, FHI: Preben Ottesen Foto: Privat

Flått er små parasittdyr som suger blod fra mennesker og dyr, og som kan overføre flåttbårne sykdommer. I Norge finnes det 13 ulike arter, hvor skogflått er den vanligste.

Har du vært ute på tur i et risikoområde, er det ikke usannsynlig at du har blitt bitt av flått. Dersom du oppdager at en flått har bitt seg fast, må du fjerne den umiddelbart.

– Bare dra den ut med en pinsett, eller bruk neglene. Grip tak så dypt ned i huden som du klarer, slik at også munndelene blir med. Det er ingen krise hvis du ikke får revet ut hele flåtten, men du kan få en infeksjon, sier Preben Ottesen, direktør ved avdeling for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet.

Du får ikke Borreliose selv om du ikke får fjernet hele flåtten, men for å unngå infeksjon bør du bruke bakteriedrepende midler på området, slik som for eksempel Pyrisept.

Les også: Flått er farligere enn man hittil har trodd

Flåtten kan bli sittende i 10 dager

Faren for Borreliose øker betraktelig etter ett til to døgn. Bakterien finnes i magen til flåtten, og når den suger blod formerer bakterien seg og vandrer videre. En voksen flått kan bli sittende fast på huden i 10 dager.

– Hvis du ser en rød ring ved bittstedet, bør du oppsøke lege. Alle blir litt røde akkurat når flåtten har bitt, men dersom dette rødlige utslettet kommer tilbake, kan det være et tegn på Borreliose, sier Ottesen.

Det rødlige området, vanligvis Erytema migrans, er ofte ringformet med et lyst parti i midten, men mange får bare et rødt område. Det kan også ha en svak farge.

– Hvis utslettet er 5 cm, fortsetter å vokse, og man vet at man har vært i et område med mye flått, skal man oppsøke lege og få antibiotika med én gang, sier Yvonne Kerlefsen, som har mastergrad i biologi og jobber ved Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer (Flåttsenteret) – en egen enhet ved Sørlandet sykehus.

Noen får også lette allmennsymptomer som tretthet, muskel- og leddsmerter, lett feber/frysninger og lokalt hovne lymfeknuter i tillegg til utslettet.

Borreliose kan spre seg til organene

Ofte vil kroppen håndtere bakterien selv, men hos noen kan bakterien spre seg videre til andre organer og vev i kroppen, og gi symptomer på Nervoborreliose. Dette skjer vanligvis fire til åtte uker etter bittet.

Så lenge flåtten fjernes innen det har gått 24 timer, er sannsynligheten for å få Borreliose lav. 98 av 100 flåttbitt gir ikke sykdom.

– Mange tenker kanskje ikke over at de kan ha blitt bitt av flått. De kan få symptomer, men ikke koble at det kan være Borreliose. Selv om man har gått med det en stund, blir de fleste friske. Men noen kan få langtidsplager, sier Kerlefsen.

Kan bli alvorlig syk av skogflåttencefalitt

Borreliose er en bakterie, mens skogflåttencefalitt (TBE) er et virus. Sistnevnte er litt annerledes, da det smitter med én gang.

– Symptomer kommer som regel 1-2 uker etter flåttbitt. Symptomer på TBE er moderat feber, hodesmerter, muskel- og leddsmerter, og eventuelt kvalme og oppkast, sier Kerlefsen.

Jobber ved Flåttsenteret: Yvonne Kerlefsen Foto: Privat
Jobber ved Flåttsenteret: Yvonne Kerlefsen Foto: Privat

2/3 av de som får symptomer på TBE vil bli helt friske igjen av seg selv, mens 1/3 av de som får symptomer vil få nye og kraftige symptomer etter en symptomfri periode på omtrent en uke.

– I dette andre stadiet av sykdomsforløpet vil symptomene være langt mer alvorlige ettersom viruset har spredd seg til hjernen og ryggmargen.

Kan vaksineres mot TBE

Personer som bor i risikoområder bør vurdere å vaksinere seg mot TBE. Blir man smittet, finnes det nemlig ikke noe annet alternativ enn lindrende behandling.

– De som blir smittet av viruset blir så syke at de må legges inn på sykehus. Heldigvis er det ikke mange som blir smittet, i fjor var det ni personer.

Kilde: www.flåttsenteret.no

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Personvernpolicy