Meny

Seks av ti mener det er for mye drikkepress

KrF-velgerne er de som i størst grad er enige i at det er for mye drikkepress. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten seks av ti, 57 prosent, svarer at de er enige i påstanden om at det er «for mye drikkepress i norsk drikkekultur», skriver Vårt Land.

Det er TNS Gallup som har kartlagt befolkningens holdninger i Helsepolitisk barometer. Kun 6 prosent oppgir at de er «helt uenige» i påstanden «Det er for mye drikkepress i norsk drikkekultur».

Funnene overrasker ikke forsker Hilde Pape ved avdeling for rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet.

– Drikkepresset er ofte indirekte. Folk vil kreve en forklaring hvis du lar være å drikke i settinger det er vanlig, sier hun til Vårt Land.

Likevel tror rusforskeren presset kan oppleves tydelig.

– Hvis man ikke drikker, nesten uansett grunnen til det, vil nok mange merke drikkepresset ganske sterkt.

Hun understreker at hun ikke har kjennskap til metoden i undersøkelsen eller kvaliteten på den.

KrF-velgerne mest enig

Oppfatningen av drikkepresset i Norge er sterkt knyttet til politisk tilhørighet, viser undersøkelsen. KrF-velgerne er de som i størst grad er enige i at det er for mye drikkepress. 77 prosent oppgir at de er enige i påstanden om for mye drikkepress. Frps velgere er i den andre enden av skalaen. Der mener bare 49 prosent at det er for mye drikkepress.

Folk som bor i Oslo og Akershus, rapporterer om mest drikkepress. De skiller seg også ut ved å være noe mer tilbøyelige, 62 prosent, til å mene at det er for mye drikkepress i Norge. Til sammenligning er det ikke mer enn 50 prosent av dem som er bosatt ellers på Østlandet, som mener det samme.

Les også: IOGT vil ha kurs om alkoholkultur for innvandrere

– En vekker

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan, mener undersøkelsen bør være en vekker.

– Både for den enkelte av oss, men også for arbeidsgivere og folk som inviterer til sosialt samvær. Det er mange gode grunner til at man ikke drikker alkohol, både helsemessige, sosiale og kulturelle. Vi vet også fra andre undersøkelser at folk oppgir at det er liten aksept for å si nei til å drikke. Ved at alkoholen får en så sentral rolle i sosiale sammenhenger, skaper vi unødvendig utenforskap, sier Gerhardsen.

Vårt Land skriver at Actis har vært med å spille inn spørsmål til bruk i undersøkelsen.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus