Meny

Ferske studier:

– Sjokolade styrker kroppen og hjernen

En gruppe britiske forskere tror stoffet epikatekin i kakaobønnen kan bidra til å øke produksjonen av nitrogenoksid i kroppen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To nylig offentliggjorte studier styrker antakelsen om at litt mørk sjokolade nå og da kan styrke kroppens og hjernens yteevne.

Den ene studien er gjennomført ved Kingston-universitetet i Storbritannia. En gruppe forskere ledet av Rishikesh Kankesh Patel delte ni mannlige amatørsyklister i to grupper, for å studere effekten mørk sjokolade hadde på deres sportslige yteevne, melder AFP Relaxnews.

Deltakerne i den første gruppen ble bedt om å erstatte et av sine daglige mellommåltider med 40 gram mørk sjokolade i en toukersperiode. En kontrollgruppe erstattet det daglige mellommåltidet med 40 gram hvit sjokolade. Etter to uker byttet gruppene.

Syklistenes yteevne ble målt før studien og etter de to ukene, med en rekke sykkeltester.

Resultatene viste at etter to uker med mørk sjokolade var deltakernes yteevne økt. Deltakerne brukte mindre oksygen i en av sykkeltestene, og tilbakela større avstander i den andre.

Les også:  –Sjokolade kan være bra for hjertet

Tilsvarende rødbetjuice

Patel tror den økte yteevnen skyldes epikatekin, et flavonoid som finnes i kakaobønnen og øker produksjonen av nitrogenoksid i kroppen. Dette gir et tilsvarende tilskudd som rødbetjuice, som flere idrettsutøvere allerede drikker for å bedre yteevnen.

– Både mørk sjokoloade og rødbetjuice er kjent for å øke produksjonen av nitrogenoksid, sier Patel ifølge AFP Relaxnews.

– Vi fant at mennesker kunne utføre effektiv trening i lengre perioder etter å ha spist mørk sjokolade. Det har ikke tidligere blitt fastslått på denne måten.

Studien finnes på nett i tidsskriftet Journal of theInternational Society of Sports Nutrition.

– Styrket kognitive evner

I en annen studie som nylig ble offentliggjort fant en gruppe forskere fra Universitetet i Maine, Universitetet i Sør-Australia og Institutt for helse i Luxembourg at det å spise sjokolade kan styrke den kognitive evnen.

Forskerne studerte 968 deltakeren i alderen 23-98, og fant at de som spiste sjokolade minst en gang i uken gjorde det bedre på kognitive tester enn dem som spiste sjokolade sjeldnere.

Les mer om den studien:   – Sjokoladespising kan beskytte hjernefunksjonen

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus