Tannlegeforeningen advarer mot falske tannleger med ulovlige produkter

Tannlegeforeningen mener det begås brudd på loven av falske tannleger.
Tannlegeforeningen mener det begås brudd på loven av falske tannleger. Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tannlegeforeningen mottar jevnlig henvendelser fra bekymrede pasienter med spørsmål om aktører som driver med tannbleking. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har en klar formening om at det begås brudd på reglene, både når det gjelder markedsføringen av tannblekeprodukter til forbruker, og ved at ikke-tannleger tilbyr behandling med produkter de ikke har lov til å anvende, sier kommunikasjonsrådgiver i Den Norske tannlegeforening, Tonje Ruud Camacho, til ABC Nyheter.

Hovedregelen er at tannblekemidler med styrke 0,1-6 prosent hydrogenperoksid, kun kan selge til tannleger. I tillegg skal produktene ikke brukes på personer under 18 år.

To ulike lovbrudd

– Vi mottar med jevne mellomrom henvendelser fra pasienter og medlemmer med spørsmål om aktører som driver med tannbleking og hva de har og ikke har lov til å tilby av tjenester.

Tannlegeforeningen sier de opplever to lovbrudd når det gjelder tannbleking.

– Utfordringen rundt tannbleking består av to ulike momenter. Det ene er brudd på markedsføringsloven, at det brukes tannblekingsmidler med under 0,1 prosent hydrogenperoksid med lovnader om et bedre resultat enn dokumentert virkning, opplyser kommunikasjonsrådgiveren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det andre er at blekemidler med over 0,1 prosent brukes av ikke-tannleger og uautorisert personell.

Tannlegeforeningen opplyser til ABC Nyheter at de ikke kjenner noe til omfanget problemet har.

Les undersøkelsen: Tannkrem-testen gir ikke det produktet lover

Jobber for trygge produkter

Mattilsynet er de som ansvarlig for å føre tilsyn med regelverket som gjelder for produktene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målet er å ha trygge produkter på markedet og at de som ønsker tannbleking kun kan oppnå dette under tannlegeoppsyn, slik at behandlingen ikke skal medføre uønskede bivirkninger eller at produktene brukes oftere eller lenger enn de er ment å brukes, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Rune Jemtland, som har ansvaret for merking og kvalitet.

Mattilsynet har hatt noen saker på tannblekingsprodukter tidligere, og følger opp dersom vi får inn tips eller bekymringsmeldinger for denne type produkter, opplyser Jemtland som samtidig innrømmer at det er vanskelig å kontrollere internettsalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det gjelder internettsalg så har vi bare mulighet til å reagere ovenfor virksomheter med norsk adresse. Hvis det er tannblekingsprodukter folk kjøper via utenlandske nettsider, er det lite Mattilsynet kan gjøre.

Les også: Tannkrem med «whitening-effekt» gjør ikke tennene hvitere

Bivirkninger

En nordisk undersøkelse fra 2011 som NRK omtalte viste at halvparten av de som bleket tennene fikk bivirkninger.

Pasienter opplevde ising og ubehag etter tannblekingen. Flere fikk også mer alvorlige bivirkninger, som etseskader på slimhinner i hals og mage.

250 personer deltok i studien og alle var under oppsyn av tannlege. Halvparten fikk tennene bleket hos autorisert tannlege, mens den andre halvparten fikk meg seg utstyr hjem til eget bruk.

Et enkelt google-søk viser at i tillegg til de godkjente metodene hos autoriserte tannleger, finnes det titalls aktører som selger blekemiddel til norske forbrukere. Disse aktørene var ifølge NRK ikke inkludert i studien, men ifølge eksperter NRK snakket med har blekemidlene som selges på nett betraktelig større sjans for alvorlige bivirkninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ville aldri brukt dette blekemiddelet på mine tenner, sa professor i odontologi, Jon E Dahl, til NRK, om midlene som selges på internett fra selskapene Dentway og Dentaworks.

Professoren sier at disse selskapene selger tannblekemidler som er altfor sterke, og dermed kan skape store smerter for den som bruker det.

Les saken: Sjekk hvilken grønnsak som kan gi deg hvitere tenner