Britisk forskning:– Stress kan være nyttig

Usikkerhet forårsaker stress og engstelse. Foto: Colourbox.com
Usikkerhet forårsaker stress og engstelse. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere i Storbritannia gjorde nye funn om stress etter å ha utsatt frivillige testpersoner for elektriske støt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en britisk studie publisert tirsdag viser det seg at det er mer stressende å være usikker på konsekvensene av valgene sine enn hvis man allerede vet at man kommer til å få svi. Dette ble klart etter at forskerne bak studien undersøkte effekten av elektriske støt på frivillige testpersoner.

Eksperimentet viste også at stress kan ha gitt mennesker et viktig evolusjonært fortrinn. Testpersonene var flinkere til å løse oppgaven de fikk da de var stresset.

Les også: – Angst kan komme av sinne eller sorg

Et smertefullt støt

I studien, som er publisert i Nature Communications, ga forskerne 45 testpersoner i oppgave å studere bilder av steiner på en dataskjerm. Testpersonene skulle så avgjøre om det gjemte seg en slange under steinen på hvert bilde.

Hvis det lå en slange under steinen fikk personene et smertefullt støt på hånden, uavhengig av om de svarte riktig eller feil. Støtet gjorde omtrent like vondt som et vepsestikk, forteller Archy de Berker, forsker ved University College London, til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Testpersonene måtte besvare slangespørsmålet flere hundre ganger i løpet av eksperimentet. Ikke overraskende ble de stresset når de fikk et støt de var forberedt på, men det viste seg at stressnivået var minst like høyt da de belaget seg på et støt som aldri kom.

– Usikkerheten førte tilsynelatende til like mye stress som selve støtet, sier de Berker.

Det skulle også vise seg at de som var mest stresset var flinkere til å finne ledetråder og identifisere steinene med slanger under.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bekymrer du deg syk?

– Mye verre å ikke vite

– Eksperimentet vårt gjør at vi kan trekke konklusjoner om hvordan usikkerhet påvirker stress, sier de Berker.

– Det viser seg at det er mye verre å ikke vite om du kommer til å få støt enn å vite med sikkerhet at du får eller ikke får det.

Medforfatter av studien Robb Rutledge sier seg enig i dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det mest stressende scenariet er når du virkelig ikke vet – det er usikkerheten som gjør oss engstelige, forteller han til AFP.

At folk som opplevde mer engstelse klarte seg bedre i oppgaven de fikk av forskerne tyder på at stress kan ha gitt mennesker et viktig evolusjonært fortrinn i kampen om å overleve.

– Stress kan være nyttig for å lære om usikre, farlige ting i omgivelsene, påpeker forsker Sven Bestmann ved University College London i en pressemelding.

Les også: Stress kan være like smittsomt som et gjesp