Derfor trenger mange D-vitamin nå

D-vitamin: Alle kan ta D-vitamintilskudd. Foto: NTB Scanpix
D-vitamin: Alle kan ta D-vitamintilskudd. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en lang vinter med lite sollys, vil mange nordmenn ha for lave vitamin D-verdier. De aller fleste anbefales å ta kosttilskudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vitamin D dannes i huden når man soler seg, og tas opp i tarmen fra mat eller kosttilskudd med vitamin D. Dersom man får mangel på dette vitaminet, kan det gi rakitt (engelsk syke) hos barn, og voksne kan få osteomalasi, som kjennetegnes ved mindre kalsium i skjelettet.

Vitamin D-mangel kan føre til skjelettsmerter og svak muskulatur, spesielt i bekkenpartiet. Diagnosen kan være vanskelig å stille, da symptomer ofte er fraværende eller svake, og kan minne om andre plager.

Diagnosen stilles ved å måle D-vitaminmengden i blodet. Får man påvist lave verdier, tar legen noen flere blodprøver for å få bekreftet diagnosen.

D-vitaminnivået synker om vinteren

Lommelegens allmennlege: Brynjulf Barexstein Foto: Privat
Lommelegens allmennlege: Brynjulf Barexstein Foto: Privat

I løpet av vintermånedene synker D-vitaminnivået i blodet, med mindre man er flink til å spise nok mat som inneholder D-vitamin.

– Personer som sjelden soler hele kroppen, eller spiser lite mat som inneholder D-vitamin, kan ha behov for å sjekke D-vitaminnivået hos legen. Men egentlig kan man like gjerne bare starte med tilskudd, da det erfaringsmessig viser seg at de fleste her til lands bør få i seg mer D-vitamin, sier Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er lurt å være bevisst på kostholdet – selv om du tar D-vitamintilskudd, bør du også få i deg de viktige vitaminene via kosten.

– Mors gode, gamle råd om en skje tran daglig vinteren gjennom, og eventuelt sommeren for de som ikke soler seg, er et meget godt råd som alle nordmenn kan og bør følge. Klarer man ikke transmaken, er D-vitamintabletter et alternativ, sier Barexstein.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IBS blir knyttet til mangel på vitamin D

Mange får i seg for lite vitamin D

Representative utvalgsundersøkelser av den generelle friske befolkningen, som Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, gir en indikasjon på at forekomst av alvorlig vitamin D-mangel er lav.

– Men det viser seg at nesten halve befolkningen har lavere vitamin D-status enn det som er ønskelig for å sikre god helse, og dette forverres i vinterhalvåret, sier Kristin Holvik, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Forsker ved Folkehelseinstituttet: Kristin Holvik Foto: Privat
Forsker ved Folkehelseinstituttet: Kristin Holvik Foto: Privat

Selv om de fleste anbefales å ta tilskudd av vitamin D, skal man ikke overdrive.

– For mye D-vitamin kan være skadelig, men det er først ved relativt høye doser.

Maten som inneholder vitamin D

Holvik anbefaler å få i seg multivitamintabletter som inneholder vitamin D eller tran, spesielt i vinterhalvåret når det er mindre sollys, og dersom man spiser lite fet fisk.

– Det er få kilder til vitamin D i kosten. De beste kildene er fete fiskeslag som makrell, sild, laks, ørret og kveite. Det anbefales å spise rikelig av fet fisk både til middag og som pålegg, sier Holvik.

Les også: Mangler du D-vitamin?

Smør, margarin og noen få melketyper som ekstra lett lettmelk, er tilsatt vitamin D.

– Man får i seg daglig anbefalt inntak (10 mikrogram vitamin D) ved å spise for eksempel to skiver røkelaks, makrell i tomat på to brødskiver, margarin på fire brødskiver, samt å drikke to glass ekstra lett lettmelk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefalt daglig inntak av vitamin D

Barn fra to-årsalderen, voksne og eldre opp til 75 år, gravide og ammende anbefales et daglig inntak på 10 mikrogram vitamin D.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Eldre fra 75 år og oppover anbefales 20 mikrogram daglig. De offisielle kostholdsanbefalingene fra Helsedirektoratet anbefaler at eldre og de som er lite ute i dagslys, bør få tilskudd med vitamin D for å oppnå anbefalt inntak, forklarer Holvik.

Les også: D-vitamin-tilskudd beskytter ikke mot forkjølelse

En annen utsatt befolkningsgruppe i Norge er mørkhudede ikke-vestlige innvandrere. Mange undersøkelser viser at vitamin D-mangel er utbredt blant disse.

– I tillegg bør vi være oppmerksomme på D-vitamininntaket til tenåringer. Blant ungdom i 16-årsalderen som deltok i undersøkelsen «Fit Future» i Tromsø, hadde 60 prosent utilstrekkelig vitamin D-status, og det sto verst til med guttene.

( Kilde: www.nhi.no)

Har du spørsmål? Send inn ditt spørsmål til en av våre leger her.