Meny

Dårlig i magen av kaffe:

Enkelte er spesielt utsatt for å bli dårlig i magen av kaffe

– Koffein har en stimulerende effekt på tarmaktiviteten, noe som gjør at enkelte blir dårlig i magen, sier ernæringsfysiolog Marianne Borch.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke farlig, men spesielt en gruppe bør holde seg unna.

Så mye koffein er det i ulike drikkevarer:

  • Koke- og filterkaffe: 1,5 dl - 80-90 mg
  • Pulverkaffe: 1,5 dl – 60 mg
  • Koffeinfri kaffe: 1,5 dl – 3 mg
  • Espresso: 0,35 dl – 40 mg
  • Te: 1,5 dl – 40 mg
  • Coca Cola: 1,5 dl – 20 mg
  • Red Bull: 1,5 dl – 50 mg
  • Diverse andre energidrikker: 1,5 dl – 20-25 mg

(Kilde: Norsk kaffeinformasjon)

Det er helt normalt at magen gir beskjed om at den er irritert etter en kopp kaffe, men det er ikke grunn til bekymring. Er du plaget med sure oppstøt, bør du imidlertid vurdere å holde deg unna.

Les også:   Kaffe og sigaretter var en gang populær behandling for astma

Koffein stimulerer tarmen

Kokk og ernæringsfysiolog Marianne Borch, forteller at majoriteten av befolkningen tåler kaffe, men hvor mange kopper hver enkelt kan drikke, er individuelt. Koffein er et sentralstimulerende stoff, og det er nettopp derfor det kan virke lakserende på noen.

– Koffein har en stimulerende effekt på tarmaktiviteten, noe som gjør at enkelte blir dårlig i magen, sier Borch.

Les også:  Et par kopper kaffe mot tidlig demens

Hun forklarer videre at det er mengden det kommer an på. Noen tåler to kopper, mens andre kan drikke ti.

De som sliter med irritabel tarm bør være ekstra påpasselig, da kaffe kan trigge symptomene ytterligere.

– Hvis du blir uggen i magen hver gang du drikker kaffe, anbefales det å kutte ned på mengden for å se om det bedrer seg, understreker hun.

Les også:   Kaffe gjør deg yngre og styrker helsen

Kan reagere på kaffesyre

Med mindre du har forstoppelsesproblemer, kan det være plagsomt å måtte springe på toalettet etter en kaffekopp eller to.

Ifølge Norsk Kaffeinformasjon kan de som reagerer på syre i mat, også reagere på syre i kaffe. En mulig løsning dersom det er uaktuelt å kutte kaffen ut helt, er å bytte til naturlig, syrefri kaffe som fås kjøpt i dagligvarebutikker.

– Dersom du ikke ønsker effekten av koffein, kan du prøve koffeinfri kaffe, eller erstatte kaffe med for eksempel urtete, som er helt fri for koffein, forteller Borch.

Sannsynligheten for å bli dårlig i magen er også større hvis du drikker på tom mage, så et tips kan være å ta morgenkaffen etter, eller sammen med frokosten.

Les også:  Derfor er det sunt å drikke kaffe

Et sammensatt bilde

Ragnhild Lekven Fimreite, klinisk ernæringsfysiolog ved Ernæringsfysiolog.no, forteller at det er en større andel som opplever ubehag som sure oppstøt, enn det er som opplever at kaffe er lakserende.

– Jeg erfarer at de som blir dårlig av kaffe, ofte er de som allerede har plager med sure oppstøt, reflux, eller dårlig lukkemuskel mellom magesekk og spiserør, sier Fimreite.

For noen kan det også gå hardt utover magen.

Ifølge Fimreite finnes det ingen behandling, men for noen kan det gi regelmessig avføring, som kan være positivt dersom det er en utfordring til vanlig. Det er ikke nødvendigvis en behandling, men det kan hjelpe for noen.

– Kaffe et produkt som er naturlig rikt på antioksidanter, men fordi det er tilsatt koffein virker det stimulerende på nervesystemet, og kan dermed også påvirke tarmaktiviteten, forklarer Fimreite.

Hun legger til at dersom man er plaget med løs mage, sure oppstøt i brystregionen, eller i spiserøret, bør man begrense kaffeinntaket. Det er ytterst sjelden det får dramatiske konsekvenser, men i verste fall øker sjansen for kronisk svie eller betennelse.

Les også:   Kaffedrikking knyttes til lavere risiko for tidlig død

Flere faktorer enn bare koffein

– De aller fleste vil nok redusere inntaket hvis de har en tydelig plagsom reaksjon, forteller Fimreite.

Man bør også prøve å unngå kaffe på kvelds- og nattestid hvis man sliter med magesyre. Syreproduksjonen kan være annerledes om kvelden enn på dagtid, og kaffe vil kunne trigge symptomene, og forverre syresmerter og ubehag i magen.

Fimreite er imidlertid usikker på om det er bedre å drikke koffeinfri kaffe, fordi det er flere stoffer i kaffen som gjør den syrlig.

– Det er ulike komponenter som spiller inn, og hvis det bare var koffeinet man reagerte på, ville det også vært utfordrende med drikker som te og brus. Det tyder på at flere faktorer spiller inn, avslutter hun.

Les også:  – Ingen krav om å opplyse koffeininnhold

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Les også:

Du visste kanskje at du ikke bør drikke varmt vann fra springen...

Du gjør vel ikke denne salat-tabben?

Nei, gul urin er ikke et tegn på at du har drukket for lite

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus