Meny

– Å si at du føler deg ensom i Norge er svært tabubelagt

Andelen ensomme nordmenn er så stor at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i 2015 fastslo at ensomhet er Norges «usynlige» folkehelseproblem. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det samme som å si at du ikke får til å mestre livet ditt, mener Lene Hopland Bergset i Kirkens SOS.

Alle som har hørt Benny Borgs vond-vakre ballade «Den store dagen» har kjent klumpen i halsen, rusk i øyekroken og noen kanskje et lite stikk av dårlig samvittighet. Borg synger om en ensom bestemor som ordner til bursdagsselskapet sitt, men de tre barna hennes ringer én etter én og forteller at de ikke kan komme. Hennes svar er alltid det samme:

«Jaså, sier du det, du kan ikke komme fra, du tok feil av hvilken dag det var.
Nei, det gjør ingenting, om det er noe bare ring, jeg finnes alltid her til svar.»

Les også:   MS-pasienter får sykdomstegn tidligere enn antatt

«Ingen vet at jeg er deprimert»

Kirkens SOS ble stiftet i 1974 og er i dag landets største døgnåpne krisetelefon og besvarte totalt 184.225 henvendelser i 2017. Ensomhet var tema for omkring 26.000 samtaler som kom til krisetelefonen 22 40 00 40 og SOS-chatten.

Nærmere 1000 frivillige medarbeidere som tar imot samtalene – dag og natt, også i helligdagene.

Påsken 2017 besvarte Kirkens SOS 2881 henvendelser. Dagen de mottok flest henvendelser var palmesøndag etterfulgt av mandag og skjærtorsdag.

Slik lød to av henvendelsene:

«Ingen vet om at jeg er så deprimert. Nå er det noen med dere som vet om det. Det gikk overraskende fint å fortelle om det når jeg skrev det på e-post. Kanskje kan jeg tørre å si det til noen også?»

«Jeg hadde ikke klart å si det til noen jeg, dersom jeg måtte bruke stemmen min. Men når jeg kan skrive, og du kan spørre – da går det litt etter litt. »

– Tabubelagt

– Vi snakker altfor lite om det å være ensom. Det å skulle si at du føler deg ensom i Norge i dag er svært tabubelagt. Det er det samme som å si at du ikke får til å mestre livet ditt, forteller Lene Hopland Bergset, fagansvarlig i Kirkens SOS, til ABC Nyheter.

I dagens samfunn stilles det høye krav til at vi skal ha sosiale ferdigheter. Det å være ensom er ifølge Hopland Bergset noe mange opplever som et tegn på at man av en eller annen grunn ikke mestrer det.

– Bare det å si at det er ingen som vil være sammen med deg høres for mange ut som et fullstendig nederlag. Spesielt for ungdom tror jeg det å innrømme at du kjenner deg ensom nærmest er umulig. Men hvis vi ikke snakker om det så vet vi heller ikke hvor stort problemet er eller hvor mange det gjelder.

Les også:  – Symptomer på angst og depresjon er normalt å ha

(Saken fortsetter under)

Ifølge en undersøkelse SSB gjorde i 2015, oppgav over tre av ti blant dem over 80 år at de er ensomme. Flere kvinner enn menn svarte at de føler seg ensomme. Illustrasjonsfoto: Scanpix

«En gammel kvinne går omkring og steller i sitt hus, i dag er det hennes store dag.
Hun har kjøpt kaffebrød og kake som er pyntet med små lys, og en likør av beste slag.
Og mens hun legger på en duk, den fineste hun har, så ringer hennes telefon.
Etter at hun har tatt av røret og gitt nummeret sitt til svar, er hennes yngste sønn på trå'en.»

(Benny Borg - «Den store dagen», 1. vers)

Les også: – Medisiner kan være direkte dødelige for eldre om man ikke tar hensyn

Påsken kan være verre enn julen

Når klokka ringer til lunsj og man samles rundt matbordet med kolleger, har nok samtalene den siste tiden dreid seg inn mot hva hver enkelt av oss skal gjøre i påsken. Noen forteller at de skal på hytta, andre skal ut på reise til varmere strøk mens noen velger å bli igjen hjemme og nyte freden sammen med familie eller venner.

Røde Kors' generalsekretær Åsne Havnelid. Foto: Røde Kors

Men for noen knyter det seg i magen når spørsmålet kommer opp og matlysten er borte.

– Påsken er den høytiden som har flest offentlige høytidsdager etter hverandre. Mange tilbud holder stengt, og flere bruker påskeferien til å reise bort, forklarer Røde Kors' generalsekretær Åsne Havnelid til ABC Nyheter.

– Det å sitte igjen hjemme, mens «alle andre» drar på ferie, kan forsterke følelsen av ensomhet. Derfor arrangerer Røde Kors-frivillige en rekke inkluderende aktiviteter for både store og små over hele landet.

Les også:   Derfor føler du deg alltid trøtt

Norges ukjente folkehelseproblem

I 2015 beskrev helseminister Bent Høie ensomhet som Norges ukjente folkehelseproblem . Bakgrunnen var en undersøkelse gjort av SSB som viste at fire av ti i aldersgruppen 16-24 år og personer over 80 år oppgir at de er ensomme. De risikerer et dårligere liv og en tidligere død.

– Ensomhet og sosial ekskludering er i ferd med å bli en stor humanitær utfordring, i alle aldre. En av fire føler seg ensomme av og til. Heldigvis er ensomheten oftest flyktig, men for noen vedvarende den og blir helseskadelig, forteller Havnelid.

– Sterk og vedvarende ensomhet kan blant annet gi depresjon, søvnløshet og angst, men også kognitive vansker og hjertetilstander. En av ti eldre opplever betydelig grad av ensomhet, men også de yngre er sterkt overrepresentert i statistikken over betydelig ensomhet.

– Vi kan alle bry oss litt ekstra i hverdagen og særlig følge med på folk i livsendringer, slik som skilsmisse, arbeidsløshet, dødsfall, flytting eller liknende.

Les også:   Sjokolade reduserer faren for hjerteinfarkt

Forsterker følelsen av å stå utenfor

Tidligere var vi ikke like godt informert om hva alle andre gjorde til enhver tid, men sosiale medier som Facebook og SnapChat har endret dette radikalt.

Lene Hopland Bergset i Kirkens SOS mener sosiale medier er med på å synliggjøre alt de andre gjør i hverdagen, som de blir invitert til og er med på. Da blir det desto tydeligere at en selv ikke er en del av det.

– Flere av de unge som kontakter oss trekker frem dette med sosiale medier. De har for så vidt familie og folk rundt seg, men det betyr ikke at de ikke kjenner seg ensomme. Og det er ingen god følelse å sitte på sidelinjen og se klassekamerater og venner gjør ting sammen eller inviteres på hyttetur uten at en selv får delta, og det blir mer synlig gjennom sosiale medier.

Les også: Slik oppdager du depresjon hos eldre

(Saken fortsetter under)

Sosiale medier har gjort oss i stand til å følge med på hva alle andre gjør til enhver tid. Da blir det samtidig tydelig hva vi selv ikke er med på eller gjør. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Åsne Havnelid i Røde Kors trekker frem at noen opplever at sosiale medier gjør dem mindre ensomme, andre ikke.

– Men digital kommunikasjon kan ikke fullt ut erstatte de virkelige møtene mellom mennesker.

«Hun tar frem finserviset, det med små fioler på, en kopp har visst en gang gått i knas.
Men hun tenker at det gjør vel ingenting, vi blir vel så få, i dette fødselsdagskalas.
Og mens kaffen koker opp, så ringer telefon. Hun glemmer og springer derifra.
Et lite øyeblikk hun mister noe av sin illusjon, av det den eldste sønnen sa.»

(Benny Borg - «Den store dagen», 2. vers)

Les også: Menn knapper inn på kvinner i levealder

Ensomhet kommer i ulike former

Geografisk plassering eller om du bor i by eller bygd spiller liten rolle – ensomhet finnes overalt, men i ulike former.

– I julen tror jeg vi er langt flinkere på å invitere over andre til et juleselskap eller kaffe. Vi har ikke like store tradisjoner for å gjøre det i påsken, forteller Lene Hopland Bergset i Kirkens SOS. Foto: Privat

– Når vi snakker om ensomhet, ser vi det for oss som omtrent det samme som å skulle sitte alene på en fjelltopp. Men du kan kjenne deg like alene i en leilighet der du har naboer både over, under og ved siden av deg. Det betyr ikke at man snakker noe mer med dem av den grunn, fastslår Lene Hopland Bergset overfor ABC Nyheter.

– En ting er den formen for ensomhet der du har absolutt ingen. Du har forsøkt å oppnå kontakt og å bygge deg et nettverk, men du klarer det ikke. På sett og vis tror jeg det er den vondeste og som kan oppleves som den mest håpløse, uten at jeg skal begynne å gradere.

– Det er også de som velger å være alene, og det er viktig å huske at det er noe helt annet. Men den ufrivillige isolasjonen som noen opplever, og opplevelsen av å ikke få gjort noe med situasjonen, kjennes veldig håpløs. Du føler du ikke har noe alternativ.

– Så er det de som føler seg ensomme selv om de har folk rundt seg, fordi de ikke føler noe fellesskap med dem. Det handler mangel på mennesker du kan dele følelsene eller tankene dine med.

Les også:  – Strikking kan gi deg bedre psykisk helse

«Flere timer går forbi og dagen er blitt kveld, en trett gammel kvinne sovner inn.
Hun sitter ensom, mens livet utenfor vinker farvel, mot en rødblomstret gardin.
Det som hun fryktet skulle skje, men nektet å forstå, ble sannheten som hun måtte se.
Da hennes datter ringte var det ikke mer å forstå, da hadde lysene brent ned.»

(Benny Borg - «Den store dagen», 3. vers)

(Saken fortsetter under)

Enkle handler gir stor effekt, som å invitere noen du vet kanskje ikke har så mange planer i påsken på en kopp kaffe. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Enkle handlinger med stor effekt

Lene Hopland Bergseth forteller at det er flere ting vi kan gjøre for våre medmennesker. Små, men like fult viktige, handlinger som vi kanskje glemmer i det daglige.

– Vi skal på ingen måte undergrave effekten av det å gi et smil, vise at vi er interessert og å ta den telefonen til noen du ikke har snakket med på lenge. Det samme gjelder det å invitere med noen du vet kanskje ikke har så mange planer i påsken ut på en kopp kaffe, en skitur eller noe annet du har lyst til, foreslår hun.

– Det å faktisk vise engasjement, at en bryr seg og at man setter pris på noen er veldig viktig og enkelt, men kanskje fort gjort å glemme i en travel hverdag.

– Og det trenger ikke være så vanskelig eller omfattende. Vi tenker kanskje at det vi inviterer til må være så stort, at man må diske opp med en tre-retters dersom du skal invitere noen over på middag. Men bare det å få komme på hverdagsmiddag med fiskeboller i hvit saus er for mange stor stas.

Røde Kors' ni tips som gjør hverdagen mindre ensom

  • Inviter folk med. Ta initiativ til å gjøre noe hyggelig sammen. Selv om du har fått nei tidligere, er det mange som trenger flere sjanser for å bli med.
  • Følg med på mennesker som gjennomgår en livsendring . Skilsmisser, arbeidsløshet, dødsfall i nær familie og flukt er krevende situasjoner for mennesker, og mange ensomhet. Mennesker i sårbare livssituasjoner kan sette ekstra pris på kontakt.
  • Bry deg over tid . En trygg og varig relasjon er det viktigste for en som er ensom eller i krise.
  • Se mulighetene for hvordan andre kan bidra. Alle kan bidra med noe, og det å føle at man bidrar er viktig. Å finne muligheter til at andre å bidra vil kunne gi mange mening.
  • Finn felles prosjekter . Ingenting gjør samvær bedre enn felles interesser.
  • Lek med barna! Å være utenfor som barn kan gi ringvirkninger resten av livet. Vi har alle et felles ansvar for å ta vare på og se de yngste, lek er det beste middelet.
  • Snakk med ungdommen. Mange ungdommer opplever ensomhet, og det er mye skam knyttet til dette. Vis interesse for det ungdommen er opptatt av, på den måten kan du bidra til at de opplever mestring.
  • Bli frivillig. Frivillige er med på å forebygge og hjelpe folk ut av ensomhet hver dag. Men frivilligheten kan også være en vei ut av ensomhet, og gi en følelse av å være nyttig for andre.
  • Støtt ideelle organisasjoner . Ikke alle har tid til å være frivillig. Frivillige organisasjoner har lang erfaring med å dekke menneskelige behov gjennom frivillighet. Økonomisk støtte muliggjør frivillighet.

Les også: 

Positiv holdning til å bli eldre knyttes til bedre helse i alderdommen

Studie: Besteforeldre viktige for unges mentale helse

Hvor ofte bør du gå til tannlegen?

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus