Meny

– Å si at du føler deg ensom i Norge er svært tabubelagt

Andelen ensomme nordmenn er så stor at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i 2015 fastslo at ensomhet er Norges «usynlige» folkehelseproblem. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Andelen ensomme nordmenn er så stor at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i 2015 fastslo at ensomhet er Norges «usynlige» folkehelseproblem. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det er det samme som å si at du ikke får til å mestre livet ditt, mener Lene Hopland Bergset i Kirkens SOS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle som har hørt Benny Borgs vond-vakre ballade «Den store dagen» har kjent klumpen i halsen, rusk i øyekroken og noen kanskje et lite stikk av dårlig samvittighet. Borg synger om en ensom bestemor som ordner til bursdagsselskapet sitt, men de tre barna hennes ringer én etter én og forteller at de ikke kan komme. Hennes svar er alltid det samme:

«Jaså, sier du det, du kan ikke komme fra, du tok feil av hvilken dag det var.
Nei, det gjør ingenting, om det er noe bare ring, jeg finnes alltid her til svar.»

Les også: MS-pasienter får sykdomstegn tidligere enn antatt

«Ingen vet at jeg er deprimert»

Kirkens SOS ble stiftet i 1974 og er i dag landets største døgnåpne krisetelefon og besvarte totalt 184.225 henvendelser i 2017. Ensomhet var tema for omkring 26.000 samtaler som kom til krisetelefonen 22 40 00 40 og SOS-chatten.

Nærmere 1000 frivillige medarbeidere som tar imot samtalene – dag og natt, også i helligdagene.

Påsken 2017 besvarte Kirkens SOS 2881 henvendelser. Dagen de mottok flest henvendelser var palmesøndag etterfulgt av mandag og skjærtorsdag.

Slik lød to av henvendelsene:

«Ingen vet om at jeg er så deprimert. Nå er det noen med dere som vet om det. Det gikk overraskende fint å fortelle om det når jeg skrev det på e-post. Kanskje kan jeg tørre å si det til noen også?»

«Jeg hadde ikke klart å si det til noen jeg, dersom jeg måtte bruke stemmen min. Men når jeg kan skrive, og du kan spørre – da går det litt etter litt. »

– Tabubelagt

– Vi snakker altfor lite om det å være ensom. Det å skulle si at du føler deg ensom i Norge i dag er svært tabubelagt. Det er det samme som å si at du ikke får til å mestre livet ditt, forteller Lene Hopland Bergset, fagansvarlig i Kirkens SOS, til ABC Nyheter.

I dagens samfunn stilles det høye krav til at vi skal ha sosiale ferdigheter. Det å være ensom er ifølge Hopland Bergset noe mange opplever som et tegn på at man av en eller annen grunn ikke mestrer det.

– Bare det å si at det er ingen som vil være sammen med deg høres for mange ut som et fullstendig nederlag. Spesielt for ungdom tror jeg det å innrømme at du kjenner deg ensom nærmest er umulig. Men hvis vi ikke snakker om det så vet vi heller ikke hvor stort problemet er eller hvor mange det gjelder.

Les også: – Symptomer på angst og depresjon er normalt å ha

(Saken fortsetter under)

Ifølge en undersøkelse SSB gjorde i 2015, oppgav over tre av ti blant dem over 80 år at de er ensomme. Flere kvinner enn menn svarte at de føler seg ensomme. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Ifølge en undersøkelse SSB gjorde i 2015, oppgav over tre av ti blant dem over 80 år at de er ensomme. Flere kvinner enn menn svarte at de føler seg ensomme. Illustrasjonsfoto: Scanpix

«En gammel kvinne går omkring og steller i sitt hus, i dag er det hennes store dag.
Hun har kjøpt kaffebrød og kake som er pyntet med små lys, og en likør av beste slag.
Og mens hun legger på en duk, den fineste hun har, så ringer hennes telefon.
Etter at hun har tatt av røret og gitt nummeret sitt til svar, er hennes yngste sønn på trå'en.»

(Benny Borg - «Den store dagen», 1. vers)

Les også: – Medisiner kan være direkte dødelige for eldre om man ikke tar hensyn

Påsken kan være verre enn julen

Når klokka ringer til lunsj og man samles rundt matbordet med kolleger, har nok samtalene den siste tiden dreid seg inn mot hva hver enkelt av oss skal gjøre i påsken. Noen forteller at de skal på hytta, andre skal ut på reise til varmere strøk mens noen velger å bli igjen hjemme og nyte freden sammen med familie eller venner.

Røde Kors' generalsekretær Åsne Havnelid. Foto: Røde Kors
Røde Kors' generalsekretær Åsne Havnelid. Foto: Røde Kors

Men for noen knyter det seg i magen når spørsmålet kommer opp og matlysten er borte.

– Påsken er den høytiden som har flest offentlige høytidsdager etter hverandre. Mange tilbud holder stengt, og flere bruker påskeferien til å reise bort, forklarer Røde Kors' generalsekretær Åsne Havnelid til ABC Nyheter.

– Det å sitte igjen hjemme, mens «alle andre» drar på ferie, kan forsterke følelsen av ensomhet. Derfor arrangerer Røde Kors-frivillige en rekke inkluderende aktiviteter for både store og små over hele landet.

Les også: Derfor føler du deg alltid trøtt

Norges ukjente folkehelseproblem

I 2015 beskrev helseminister Bent Høie ensomhet som Norges ukjente folkehelseproblem . Bakgrunnen var en undersøkelse gjort av SSB som viste at fire av ti i aldersgruppen 16-24 år og personer over 80 år oppgir at de er ensomme. De risikerer et dårligere liv og en tidligere død.

– Ensomhet og sosial ekskludering er i ferd med å bli en stor humanitær utfordring, i alle aldre. En av fire føler seg ensomme av og til. Heldigvis er ensomheten oftest flyktig, men for noen vedvarende den og blir helseskadelig, forteller Havnelid.

– Sterk og vedvarende ensomhet kan blant annet gi depresjon, søvnløshet og angst, men også kognitive vansker og hjertetilstander. En av ti eldre opplever betydelig grad av ensomhet, men også de yngre er sterkt overrepresentert i statistikken over betydelig ensomhet.

– Vi kan alle bry oss litt ekstra i hverdagen og særlig følge med på folk i livsendringer, slik som skilsmisse, arbeidsløshet, dødsfall, flytting eller liknende.

Les også: Sjokolade reduserer faren for hjerteinfarkt

Forsterker følelsen av å stå utenfor

Tidligere var vi ikke like godt informert om hva alle andre gjorde til enhver tid, men sosiale medier som Facebook og SnapChat har endret dette radikalt.

Lene Hopland Bergset i Kirkens SOS mener sosiale medier er med på å synliggjøre alt de andre gjør i hverdagen, som de blir invitert til og er med på. Da blir det desto tydeligere at en selv ikke er en del av det.

– Flere av de unge som kontakter oss trekker frem dette med sosiale medier. De har for så vidt familie og folk rundt seg, men det betyr ikke at de ikke kjenner seg ensomme. Og det er ingen god følelse å sitte på sidelinjen og se klassekamerater og venner gjør ting sammen eller inviteres på hyttetur uten at en selv får delta, og det blir mer synlig gjennom sosiale medier.

Les også: Slik oppdager du depresjon hos eldre

(Saken fortsetter under)

Sosiale medier har gjort oss i stand til å følge med på hva alle andre gjør til enhver tid. Da blir det samtidig tydelig hva vi selv ikke er med på eller gjør. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sosiale medier har gjort oss i stand til å følge med på hva alle andre gjør til enhver tid. Da blir det samtidig tydelig hva vi selv ikke er med på eller gjør. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Åsne Havnelid i Røde Kors trekker frem at noen opplever at sosiale medier gjør dem mindre ensomme, andre ikke.

– Men digital kommunikasjon kan ikke fullt ut erstatte de virkelige møtene mellom mennesker.

«Hun tar frem finserviset, det med små fioler på, en kopp har visst en gang gått i knas.
Men hun tenker at det gjør vel ingenting, vi blir vel så få, i dette fødselsdagskalas.
Og mens kaffen koker opp, så ringer telefon. Hun glemmer og springer derifra.
Et lite øyeblikk hun mister noe av sin illusjon, av det den eldste sønnen sa.»

(Benny Borg - «Den store dagen», 2. vers)

Les også: Menn knapper inn på kvinner i levealder

Ensomhet kommer i ulike former

Geografisk plassering eller om du bor i by eller bygd spiller liten rolle – ensomhet finnes overalt, men i ulike former.

– I julen tror jeg vi er langt flinkere på å invitere over andre til et juleselskap eller kaffe. Vi har ikke like store tradisjoner for å gjøre det i påsken, forteller Lene Hopland Bergset i Kirkens SOS. Foto: Privat
– I julen tror jeg vi er langt flinkere på å invitere over andre til et juleselskap eller kaffe. Vi har ikke like store tradisjoner for å gjøre det i påsken, forteller Lene Hopland Bergset i Kirkens SOS. Foto: Privat

– Når vi snakker om ensomhet, ser vi det for oss som omtrent det samme som å skulle sitte alene på en fjelltopp. Men du kan kjenne deg like alene i en leilighet der du har naboer både over, under og ved siden av deg. Det betyr ikke at man snakker noe mer med dem av den grunn, fastslår Lene Hopland Bergset overfor ABC Nyheter.

– En ting er den formen for ensomhet der du har absolutt ingen. Du har forsøkt å oppnå kontakt og å bygge deg et nettverk, men du klarer det ikke. På sett og vis tror jeg det er den vondeste og som kan oppleves som den mest håpløse, uten at jeg skal begynne å gradere.

– Det er også de som velger å være alene, og det er viktig å huske at det er noe helt annet. Men den ufrivillige isolasjonen som noen opplever, og opplevelsen av å ikke få gjort noe med situasjonen, kjennes veldig håpløs. Du føler du ikke har noe alternativ.

– Så er det de som føler seg ensomme selv om de har folk rundt seg, fordi de ikke føler noe fellesskap med dem. Det handler mangel på mennesker du kan dele følelsene eller tankene dine med.

Les også: – Strikking kan gi deg bedre psykisk helse

«Flere timer går forbi og dagen er blitt kveld, en trett gammel kvinne sovner inn.
Hun sitter ensom, mens livet utenfor vinker farvel, mot en rødblomstret gardin.
Det som hun fryktet skulle skje, men nektet å forstå, ble sannheten som hun måtte se.
Da hennes datter ringte var det ikke mer å forstå, da hadde lysene brent ned.»

(Benny Borg - «Den store dagen», 3. vers)

(Saken fortsetter under)

Enkle handler gir stor effekt, som å invitere noen du vet kanskje ikke har så mange planer i påsken på en kopp kaffe. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Enkle handler gir stor effekt, som å invitere noen du vet kanskje ikke har så mange planer i påsken på en kopp kaffe. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Enkle handlinger med stor effekt

Lene Hopland Bergseth forteller at det er flere ting vi kan gjøre for våre medmennesker. Små, men like fult viktige, handlinger som vi kanskje glemmer i det daglige.

– Vi skal på ingen måte undergrave effekten av det å gi et smil, vise at vi er interessert og å ta den telefonen til noen du ikke har snakket med på lenge. Det samme gjelder det å invitere med noen du vet kanskje ikke har så mange planer i påsken ut på en kopp kaffe, en skitur eller noe annet du har lyst til, foreslår hun.

– Det å faktisk vise engasjement, at en bryr seg og at man setter pris på noen er veldig viktig og enkelt, men kanskje fort gjort å glemme i en travel hverdag.

– Og det trenger ikke være så vanskelig eller omfattende. Vi tenker kanskje at det vi inviterer til må være så stort, at man må diske opp med en tre-retters dersom du skal invitere noen over på middag. Men bare det å få komme på hverdagsmiddag med fiskeboller i hvit saus er for mange stor stas.

Røde Kors' ni tips som gjør hverdagen mindre ensom

  • Inviter folk med. Ta initiativ til å gjøre noe hyggelig sammen. Selv om du har fått nei tidligere, er det mange som trenger flere sjanser for å bli med.
  • Følg med på mennesker som gjennomgår en livsendring . Skilsmisser, arbeidsløshet, dødsfall i nær familie og flukt er krevende situasjoner for mennesker, og mange ensomhet. Mennesker i sårbare livssituasjoner kan sette ekstra pris på kontakt.
  • Bry deg over tid . En trygg og varig relasjon er det viktigste for en som er ensom eller i krise.
  • Se mulighetene for hvordan andre kan bidra. Alle kan bidra med noe, og det å føle at man bidrar er viktig. Å finne muligheter til at andre å bidra vil kunne gi mange mening.
  • Finn felles prosjekter . Ingenting gjør samvær bedre enn felles interesser.
  • Lek med barna! Å være utenfor som barn kan gi ringvirkninger resten av livet. Vi har alle et felles ansvar for å ta vare på og se de yngste, lek er det beste middelet.
  • Snakk med ungdommen. Mange ungdommer opplever ensomhet, og det er mye skam knyttet til dette. Vis interesse for det ungdommen er opptatt av, på den måten kan du bidra til at de opplever mestring.
  • Bli frivillig. Frivillige er med på å forebygge og hjelpe folk ut av ensomhet hver dag. Men frivilligheten kan også være en vei ut av ensomhet, og gi en følelse av å være nyttig for andre.
  • Støtt ideelle organisasjoner . Ikke alle har tid til å være frivillig. Frivillige organisasjoner har lang erfaring med å dekke menneskelige behov gjennom frivillighet. Økonomisk støtte muliggjør frivillighet.

Les også:

Positiv holdning til å bli eldre knyttes til bedre helse i alderdommen

Studie: Besteforeldre viktige for unges mentale helse

Hvor ofte bør du gå til tannlegen?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Skyting i Oslo – politiet jakter gjerningsperson17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot har problemer i verdensrommet09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke
Siste nytt
18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeSkyting i Oslo – politiet jakter gjerningsperson17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot har problemer i verdensrommet09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus