Meny

Én av ti voksne lider av rastløse bein

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det føles som om du har maur i beina. Du kan ikke sitte rolig eller ligge i sengen å sove, forteller rastløse bein-pasient, Britt Berntsen.

Det tok lang tid før Britt Berntsen skjønte hvorfor det av og til kjentes ut som om hun hadde maur i beina når hun la seg i sengen. Da hun gikk til legen med plagene, fikk hun ikke noe svar på hva som var galt. Først på et informasjonsmøte om rastløse bein i Oslo i 2006 forsto Berntsen hva som feilte henne.

– De prata om meg og mine plager i to timer. Da meldte jeg meg inn i Foreningen for Rastløse Bein, tok med meg en informasjonsbrosjyre, gikk til legen med brosjyren og ba om medisin, forteller Berntsen til ABC Nyheter.

Hun fikk raskt et sterkt engasjement for foreningen og informasjonsarbeid. Selv hadde hun sittet lang tid i mørket uten å vite hva som feilte henne. Hun ønsker ikke at andre skal oppleve det samme. I dag er Berntsen styreleder for Foreningen for Rastløse Bein.

Les også: Dette hjelper mot urolige ben

400.000 nordmenn kan være plaget

Én av ti voksne er til enhver tid plaget av rastløse bein, som er en intens kriblende følelse i føtter og legger. Berntsen forteller at hun selv bare har moderate plager.

– Det føles som om du har maur i beina hvis det er mildt, og det kan eskalere til større smerter hvis det er kraftig. Det tillater ikke at du sitter rolig eller ligger i sengen og sover når det pågår. Da må du stå opp og gå, for det hjelper å være i bevegelse, forteller Berntsen.

Som regel kommer symptomene på kveld- og nattestid, men de kan også forekomme på andre tider av døgnet.

Les også: Hvorfor får noen kraftige menstruasjonssmerter?

Unngå alkohol, røyk, kaffe og søtsaker

Ifølge Norsk Helseinformatikk kan plagene skyldes en rekke faktorer. Jernmangel er en vanlig årsak, og derfor det første man behandler når man mistenker rastløse bein. Nyresvikt- og diabetespasienter plages oftere enn friske pasienter.

Studier har vist at opptil 20 til 25 prosent av gravide plages av rastløse bein i siste del av svangerskapet. I tillegg kan allergimedisin, medisiner mot depresjon og sinnslidelser utløse rastløse bein. Alkoholmisbruk, røyking og kaffedrikking kan forsterke plagene.

Berntsen bekrefter at hun helst bør holde seg unna alkohol og kaffe, samt søtsaker. I tillegg er det et problem når hun må sitte stille over lengre tid.

– Jeg kan bare snakke om egen erfaring, men jeg føler at vibrasjoner i bil, buss og fly trigger frem anfall. Det å sitte lenge, kino, teater, middagsselskapet, er et meget stort problem. Dermed kan vi som blir plaga bli asosiale. Jeg synes det er koselig å gå på kino, men stå å se på film kan jeg gjøre hjemme, sier Berntsen til ABC Nyheter.

Les også: Dette sier blodsukkeret om helsen din

Ingen kurerende behandling

Det finnes ingen behandling som kan kurere tilstanden rastløse bein. Studier viser imidlertid at 25 prosent av de som rammes, har så alvorlige symptomer at de trenger behandling utover informasjon og rådgivning.

Det finnes medisiner som hjelper mot tilstanden, såkalte dopaminerge preparater. Slike medisiner gir en del lindring, men har flere bivirkninger, og det er fort gjort å ta for høye doser av medisinen. Den bør derfor vurderes i samråd med legen, og inntas ved forsiktighet.

Berntsen har vært borti en del bivirkninger gjennom Foreningen for Rastløse Bein og deres Facebook-gruppe.

– Bivirkninger kan være at de mest utprega symptomene blir sterkere, kommer på andre tider av døgnet, andre steder i kroppen, sier Berntsen.

Les også: Derfor føler du deg alltid trøtt

Dette kan hjelpe

Det finnes imidlertid tiltak du kan gjøre for å lindre symptomene dine.

– For meg hjelper det å gni seg på beina. Å få opp jernlagre i kroppen kan også hjelpe. Noen føler seg bedre hvis de tar magnesium eller B-vitaminer, særlig B12-vitaminer. Det å veksle mellom varme og kalde bad kan hjelpe, det får opp blodsirkulasjonen. Jeg har generelt veldig varme føtter, så jeg kan gå barbeint ut i snøen. Da roer det seg for meg, forteller Berntsen.

Norsk helseinformatikk oppfordrer til mosjon, bevegelse og massasje når plagene inntreffer, og opplyser om at å skifte mellom varmepose og ispose også kan lindre.

Dette er diagnosekriteriene:

1) Et påtrengende behov for å bevege beina, vanligvis ledsaget av ubehagelige følelser i beina.

2) Symptomene forverres ved hvile og inaktivitet.

3) Symptomene opphører helt eller delvis ved bevegelse av beina.

4) Symptomene forverres om kvelden eller natten.

Kan man svare ja på disse 4 punktene har man mest sansynlig rastløse bein.

Les også: De vanligste symptomene på magesår

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus