Meny

Dette er symptomene på Bekhterev

BEKHTEREVS SYKDOM: Det vanligste er smerter i nedre del av ryggen og setet Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste får sykdommen i slutten av tenårene eller 20-årene. Det er uvanlig at en begynner å få symptomer på Bekhterev etter 40-års alder.

 Bekhterevs sykdom er en revmatisk sykdom som angriper leddene i ryggen, ifølge Helsenorge. Sykdommen kan også påvirke andre organer, som ledd i armer og ben, øye, hjerte og nyrer.

Bekhterev er en av flere revmatiske sykdommer som går under fellesbetegnelsen Spondyloartritt. Spondyloartritt refererer ifølge Spondyloartrittforbundet til en familie av autoimmune sykdommer:

 • Aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom, ikke-radiografisk)
 • Udifferensiert spondyloartritt
 • Spondylartropati forbundet med psoriasis eller psoriasisartritt
 • Spondylartropati forbundet med Crohns sykdom og ulcerøs kolitt
 • Reaktiv artritt (tidligere kalt Reiters syndrom)
 • Spondylartropatier hos barn

- Problemet med Bekhterev-diagnosen er at den krever forandringer på røntgen som tar lang tid å utvikle, samt at ikke alle pasienter får disse forandringene selv om de har betennelser i rygg og bekkenledd på akkurat samme måte som pasientene med Bekhterev, sier Karen Minde Fagerli, lege ved Revmatologisk avdeling ved Diakonhjemmet sykehus.

 Fibromyalgi kan gi muskel- og leddsmerter

Les også: Sarah-Sofie orket ikke løfte hodet

 Hvilke symptomer gir Bekhterev?

Hovedsymptomet på Bekhterev er stivhet og smerter.

- Dette er ofte verst på morgenen eller etter en har sittet lenge i ro, og noen har vanskeligheter med å sove en hel natt. Smertene lindres av aktivitet og ofte av varme. Det vanligste er smerter i nedre del av ryggen og setet, sier Minde Fagerli.

EKSPERT: Karen Minde Fagerli er lege ved Revmatologisk avdeling ved Diakonhjemmet sykehus. Foto: Stian K. Elton

I tillegg er det er rekke andre symptomer på Bekhterev:

 • Pasienter har ofte mye bedre effekt av Ibux eller andre betennelsesdempende smertestillende enn Paracet.
 • Noen pasienter får leddbetennelser, spesielt i hofter, knær og ankler. Betennelser i senefester er også vanlig.
 • Mange pasienter opplever at de er svært utmattet.
 • Pasientene med spondyloartritt har oftere regnbuehinnebetennelse i øyet, betennelsessykdommer i tarm (som Crohns og Ulcerøs kolitt) og psoriasis.
 •  De fleste får symptomer i slutten av tenårene eller i 20-årene, og det er uvanlig at en begynner å få symptomer etter 40-års alder.

 ​LES OGSÅ: De første symptomer på leddgikt

 Årsaker til Bekhterev?

Ifølge Helsenorge har over 90 % av pasientene med Bekhterevs sykdom arvestoffet HLA-B27. Dette arvestoffet finnes også blant helt friske personer. Hvor hyppig Bekhterevs sykdom opptrer i en befolkning, avhenger av hvor stor prosent av innbyggerne som har HLA-B27.

 • I Sør-Norge har omtrent 10 % av alle personer HLA-B27, og Bekhterevs sykdom forekommer hos omkring 0,3-0,5 % av befolkningen.
 • I Nord-Norge derimot, har 16 % av innbyggerne HLA-B27, og sykdommen forekommer hos 0,8-1 % av innbyggerne.
 • Blant samer er hyppigheten enda større, mens beboerne i de fleste afrikanske land ikke har HLA-B27. Bekhterevs sykdom forekommer derfor nesten aldri blant afrikanere.

- Årsakene er sammensatte og til dels lite forstått. Vi vet at å ha vevstypen HLA B27 gjør en mer utsatt, men det er ikke ensbetydende med å utvikle sykdommen. En del andre genetiske faktorer spiller en rolle, og sammen med miljøfaktorer vi har lite oversikt over, trigges sykdommen. Litt enkelt forklart skjer en «feilkobling» i immunforsvaret slik at det blir betennelse der det ikke er noen grunn til at det skal være det. Det skjer mye spennende forskning på hvorfor og hvordan dette skjer, men det er mye vi ikke forstår, forklarer Minde Fagerli.

Nakkesmerter: Derfor får du vondt i nakken

SYMPTOMER: Hovedsymptomet på Bekhterev er stivhet og smerter. Foto: NTB Scanpix

Hvordan diagnostisere?

Minde Fagerli forklarer at diagnosen settes basert på tolkning av symptomene pasienten har og klinisk undersøkelse av en revmatolog, blodprøver inkludert betennelsesmarkører og HLA B27, og MR-undersøkelse av bekkenleddene, eventuelt andre deler av kroppen.

- MR undersøkelsen er svært viktig, og det er sjelden diagnosen settes uten funn på denne. Det er viktig at MR-undersøkelsen blir utført på riktig måte og vurdert av noen med erfaring med den type bilder. Røntgen brukes i mye mindre grad, ettersom det tar svært lang tid før forandringene er synlige. Det er også ofte vanskelig å tolke bildene.

Differensialdiagnoser, kan det være noe annet?

- Det antas at ca. 5% av det store antallet mennesker med kroniske ryggsmerter har en spondyloartritt, så det er svært mange andre grunner til å ha lignende plager. Heldigvis finner vi vanligvis ut av det med diagnostikken beskrevet ovenfor, sier Minde Fageli.

Les saken: De første symptomene på leddgikt

LES OGSÅ: Lager fingrene dine lyd når du «knekker» dem?

Behandling?

De fleste pasienter med Bekhterevs sykdom er ifølge Oslo Universitetssykehussåpass plaget med stivhet og smerter at fysisk aktivitet alene ikke er tilstrekkelig for å lindre plagene. Det foreligger per i dag ikke helbredende behandling, og alle medikamenter som anvendes i dag har kun effekt på plagene, og ikke på selve sykdomsprosessen.

- Trening er den viktigste behandlingen vi har. Tidligere har vi rådet mye til bevegelighetsøvelser, men vi går i større og større grad over til å anbefale kondisjonstrening. Hvis trening ikke er tilstrekkelig på egenhånd, anbefaler vi betennelsesdempende legemidler som Ibux, Voltaren eller Naproxen. Noen pasienter trenger mer omfattende behandling som virker inn på immunforsvaret, og da bruker vi såkalte biologiske legemidler, forklarer Minde Fagerli ved Diakonhjemmet sykehus.

LES OGSÅ: Bekhterev sykdom, brystsmerter

Leveråd?

- Regelmessig trening. Ikke bare på grunn av den lindrende effekten på symptomer, men også fordi vi vet at disse pasientene har økt risiko for hjerte- og karsykdom. Av den grunn anbefaler vi også at en ikke røyker og har et vanlig, sunt kosthold, sier Minde Fagerli.

Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.

Les saken: Når er blodprosenten for høy?


Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus