Meny

Ny norsk forskning:

– MS-pasienter får sykdomstegn tidligere enn antatt

Multippel sklerose er en kronisk, uhelbredelig nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet. Ny norsk forskning kan gjøre det mulig å oppdage sykdommen tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Funnene i en ny norsk studie kan bidra til å vurdere risiko for MS og gi behandling på et tidligere stadium av sykdommen.

Fakta om MS:

MS er en sykdom som rammer sentralnervesystemet. Vanlige symptomer er synsforstyrrelser, nummenhet, nedsatt muskelkraft i armer eller ben, tretthet, redusert hukommelse og konsentrasjonsevne.

Gjennomsnittsalderen for når diagnosen stilles, er rundt 30 år, og cirka 60 prosent av de som får MS er kvinner.

De fleste som har MS får attakker.Det vil si plutselig innsettende episoder med ett eller flere symptomer fra sentralnervesystemet. Når attakkene går tilbake, går symptomene helt eller delvis tilbake.

Det finnes ingen helbredende behandling, men bremsemedisin reduserer sykdomsutviklingen.

Kilde: Helseleksikonet.no

Norske forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) har gjort et overraskende MS-funn.

De har koblet sammen registeret over Multippel Sklerose-pasienter i Norge med registeret over norske menn født mellom 1950 og 1995 som har vært på sesjon for militærtjeneste, og funnet ut at tegn på MS dukker opp tidligere enn antatt.

Forskerne fant cirka 900 menn som har vært på sesjon til militæret som fikk diagnosen MS senere i livet. De som fikk diagnosen MS i løpet av to år etter at de var på sesjon, gjorde det dårligere på den kognitive sesjonstesten enn andre.

– Det viser tegn på hjernefunksjonsforstyrrelser som kan knyttes til MS-sykdommen, før de fikk andre kroppslige tegn til sykdommen, sier Kjell-Morten Myhr professor i klinisk medisin ved UiB og Haukeland Universitetssykehus, og veileder for studien til ABC Nyheter. 

Les også: – Stor forskjell i behandlingen av MS-pasienter

Sykdomstegn 20 år før diagnose

Hovedforfatter av studien, Marianna Cortese. Foto: Universitetet i Bergen

Det finnes to typer MS: attakkpreget MS og primær progressiv MS. De som får attakkpreget MS opplever ofte de første symptomene i 20- eller 30-årene, og opplever gjentatte attakker som uten behandling fører til økt funksjonstap over tid.

Pasienter med progressiv MS får de første symptomene i senere alder, som regel i 40-årene eller senere, og pasienten blir gradvis dårligere med økende funksjonstap.

De med primær progressiv MS skåret også dårligere på den kognitive sesjonstesten, selv tjue år før de fikk diagnosen på MS, ifølge studien, som ble presentert på Nevrodagene i Oslo denne uken.

– Det er strenge kriterier for å stille diagnosen MS, og det vi har testet er ikke regnet som et klassisk debutsymptom på MS. Når vi tester kognitiv funksjon hos personer tidlig, kan det fortelle oss noe om de i risikogruppen, sier hovedforfatteren bak studien, Marianna Cortese, doktorgradsstipendiat ved klinisk institutt ved Universitetet i Bergen, til ABC Nyheter.

Hun utdyper:

– Noen pasienter kommer uten de klassiske symptomene på MS. Hvis det tilfeldigvis ved en sjekk dukker opp typiske sykdomstegn når vi utfører en hjernescan, MRI, viser studien at det kanskje burde undersøkes for kognitiv funksjon i tillegg. Det kan vise hvem som kan ha høyere risiko for å utvikle sykdommen i løpet av få år, sier Cortese.

Les også: Kaffedrikking knyttes til lavere MS-risiko

– Kan gi bedre behandling

Ifølge Kjell-Morten Myhr gir studien to hovedkonklusjoner.

– En del pasienter har sannsynligvis tidlige tegn på sykdommen, lenge før de får diagnose, og de som har den progressive varianten blir kanskje syke like tidlig i livet som de som har attakk-varianten, sier Myhr til ABC Nyheter.

Han mener dette er viktige funn som kan bedre helsen til MS-syke i fremtiden.

– Vi må ha økt fokus på å teste for kognitive symptomer ved tidlig sykdom, så vi kan sette inn behandling som begrenser symptomene, sier Myhr.

Les også: Steinar fikk MS som 22-åring. I fjor gikk han Norge på langs

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus