Meny

Blåbær kan bidra til å bekjempe Alzheimer

Ny amerikansk forskning viser at blåbær kan være fordelaktig når en kognitiv svikt er etablert. Foto: Vegard Grøtt / NTB Tema

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pasienter som allerede har svekket kognitiv funksjon kan få økt hjerneaktivitet av å spise blåbær, viser amerikansk forskning. 

Blåbær er allerede kjent for å beskytte hjertet og for å redusere risikoen for kreft. Nå har forskere ved University of Cincinnati i USA undersøkt hvordan bærene påvirker hjernens aldring. I en fersk studie viser de at blåbær er bra for hukommelsen og for pasienters kognitive funksjon.

Bærene kan også bekjempe de ødeleggende effektene av sykdommer som Alzheimers og Demens. 

Les også: Livet med Alzheimer

Blåbær ga økt hjerneaktivitet

Forskerne bak studien overvåket 47 amerikanske voksne fra 68 år og oppover med en mild kognitiv svikt. Over en periode på 16 uker fikk deltagerne i studien enten frysetørket blåbærpulver, en kopp med blåbær eller et placebo-pulver, en gang om dagen. 

Forskerne så at de som fikk blåbærpulver hadde bedre minne og bedre tilgang til ord og begreper.

En MR-undersøkelse viste også at gruppen som fikk blåbær daglig hadde mer intens hjerneaktivitet enn dem som fikk placebo.

– Blåbær-gruppen demonstrerte en bedring i hukommelsen. De viste også et økt ordforråd og kjennskap til flere konsepter, sier Dr. Robert Krikorian, som ledet studien til den britiske avisen The Telegraph.

Les også: Kan bremse utvikling av Alzheimers ved å redusere betennelse

Kognitiv svikt

  • Kognitiv har med erkjennelse, oppfatning og tenking å gjøre. 
  • Et kognitivt system er det som behandler en viss type informasjon, for sanseinntrykk, minner, tanker eller språk. 
  • Alzheimers sykdom er en hjernesykdom, som gjør at nerveceller i hjernen blir forandret og dør. 
Kilde: Store Medisinske Leksion

Testet med fiskeolje

I et annet eksperiment deltok 94 personer i alderen 62 år til 80 år, som selv mente at hukommelsen var i ferd med å svikte.

Deltagerne hadde ikke fått målt om de hadde kognitive problemer, så følelsen av sviktende hukommelse var kun subjektiv.

Deltagerne i denne studien fikk enten blåbærolje, fikseolje eller en placebo, skriver den britiske avisen The Telegraph.

I denne studien så forskerne kun en liten forbedring i kognitiv funksjon hos deltagerne som fikk blåbærpulver eller fiskeolje. De så imidlertid ingen spesifikk økning i hjerneaktiviteten på MR-skanning.

Les også: Alzheimer kan skyldes soppinfeksjon 

Fordelaktig når kognitiv svikt er etablert

Ut i fra de to eksperimentene konkluderer forskerne med at det å spise blåbær kan være fordelaktig når en kognitiv svikt allerede er etablert. 

– Blåbær kan være mer effektiv i behandling av pasienter med kognitiv svikt, men kan ikke vise målbar fordel for de med mindre minneproblemer, eller de som enda ikke har utviklet kognitive problemer, forklarer lederen for forskergruppen, Dr. Robert Krikorian.

Nå planlegger forskerne å gjennomføre et lignende forsøk på yngre mennesker mellom 55 og 65 år, som har risiko for å utvikle Alzheimers. De ønsker å finne ut om blåbær kan bidra til å forhindre utbruddet av sykdommens symptomer. 

Les også: Blåbær tar kaka

– Spis bær hver dag, gjerne til hvert måltid 

Test av blåbærsyltetøy: – Vinneren smaker hjemmelaget

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus